In Sigma 2, 2017, staat het 21e Nationale Kwaliteitscongres centraal. Een kort overzicht van de inhoud vindt u hier. Hieronder het hoofdredactioneel van Maud Notten.
Op de gevel van een professionele bouwmarkt las ik: ‘Vier hoog afleveren? Na 19.00 uur brengen? Geen probleem!’
Zou degene die dit bedacht heeft, dezelfde persoon zijn als degenen die het moeten uitvoeren? Ik vermoed van niet. Het managementteam wil vast ‘de klant centraal’ zetten. Maar ik vroeg mij toch even af hoe deze belofte aan de klant, op de werkvloer is ontvangen en hoe die is gecommuniceerd.
Ik moest hieraan denken bij het lezen van het artikel van Leo Kerklaan in Kritische kwaliteitskunde: ‘De werkvloer is het ondergewaardeerde goud’. Op de werkvloer wordt kwaliteit geboren en de uiteindelijke besluitvorming moet gelegd worden in de handen van de mensen die de specifieke, lokale omstandigheden kennen. Minder control dus, en meer ruimte voor zelfsturing.
Leo Kerklaan: ‘Op de werkvloer wordt kwaliteit geboren’
Het werkelijke effect van ISO 9001
Basak Manders promoveerde eind vorig jaar op een onderzoek naar de effecten van ISO 9001. Bijzonder interessant voor kwaliteitsmanagers!
Om te beginnen concludeert ze dat er te veel focus is op documentatie. Er blijkt een discrepantie te bestaan tussen wat er met ISO 9001 wordt beoogd en hoe de norm door medewerkers wordt gezien. De nieuwe versie uit 2015 is minder dwingend op dat vlak, maar daarmee is die hang naar documenteren niet vanzelf voorbij. Er ligt een rol voor auditors en consultants. Zij moeten proberen bedrijven anders tegen documentatie aan te laten kijken. En ook hier komt de rol van het topmanagement weer om de hoek kijken. Zij moeten meer betrokken zijn bij het kwaliteitssysteem en het goede voorbeeld geven.
Het is een veelbesproken onderwerp. Het verklaart waarom artikelen zoals Going to Gemba zoveel gelezen worden op de deze site.
21e Nationaal Kwaliteitscongres
Deze Sigma staat in het teken van het 21e Nationaal Kwaliteitscongres, met als thema ‘Connect, leren en versnellen’.
Een van de sprekers is Maurits Martijn, journalist bij De Correspondent. Hij schreef samen met Dimitri Tokmetzis het boek ‘Je hebt wél iets te verbergen’. Het gaat over privacy en hoe we dat steeds meer verliezen aan bedrijven en overheden. Zij sturen ons daardoor in een bepaalde richting, zonder dat wij dat doorhebben. De meeste mensen halen berustend hun schouders op. We weten dat het gebeurt, maar zien niet hoe we daar iets in kunnen veranderen. En dat is nou juist het probleem, zegt Martijn. Hoe we hiermee kunnen omgaan, zal hij vertellen tijdens het Kwaliteitscongres. Echt een aanrader wat mij betreft.
Nog meer aanraders natuurlijk op het Congres 1 juni. Zoals Jan Jonker, die onderzoek heeft gedaan naar de stand van de circulaire economie in Nederland. In zijn artikel in deze Sigma geeft hij al aan dat er nog veel moet gebeuren wil de transitie naar een circulaire economie werkelijk plaatsvinden. Uit het onderzoek is een beeld naar voren gekomen van koplopers en volgers.
Aart Roos (Auping): ‘Waarom zou u geen lig-uren kopen, in plaats van een bed?’
Een van die koplopers is Koninklijke Auping. In 2020 wil de beddenmaker alleen nog maar recyclebare producten maken op hernieuwbare energie en zij zijn goed op weg. Aart Roos, CEO van Auping, geeft een interessante gedachte: Waarom zou de consument geen lig-uren kopen in plaats van een bed? Net zoals je geen lampen koopt maar licht-uren, geen auto maar vervoer? Ook Aart Roos kunt u beluisteren tijdens het Kwaliteitscongres.
Ook Lucien Engelen en Jan van Setten maken hun opwachting op 1 juni.
Kortom, reden genoeg om u aan te melden. Tot 1 juni in Arnhem!
Maud Notten, hoofdredacteur
maud@alinearecta.nl