De arbeidsmarkt staat sterk onder druk. De ene werkgever moet krimpen of gaat failliet, terwijl de andere juist extra mensen nodig heeft. Een oplossing ligt in structurele samenwerking op het gebied van arbeidsmobiliteit door verschillende organisaties binnen de eigen sector of regio.
Een voorbeeld hiervan het is het Gelders Arbeidsmarkt Model (GAM). Gelderse zorg- en welzijnsorganisaties hebben de handen ineen geslagen. Zij zorgen er enerzijds voor dat kennis en expertise voor de sector behouden blijven, en anderzijds dat zij flexibel kunnen inspelen op over- en onderbezetting van personeel. Nog een voordeel: de klant krijgt wat hij nodig heeft.
Uitgangspunt bij de samenwerking in het GAM is de regionale, intersectorale arbeidsmarkt. Het berust op deze waarden:
– zelfregie van de medewerker;
– werkzekerheid in plaats van baanzekerheid;
– werkgeverschap gedeeld of boven de organisaties;
– goed werkgever- en werkgeverschap.
3 pijlers
De praktische uitwerking van de samenwerking berust op drie pijlers.
De eerste pijler is een gezamenlijk Transitiebedrijf dat voor één jaar het werkgeverschap overneemt en met deskundige begeleiding door loopbaancoaches zorgt voor herplaatsing van boventallige medewerkers.
De tweede pijler is de Werkgeverij: een gezamenlijke, besloten marktplaats voor vraag en aanbod van werk waarin partijen – werkgevers en werknemers – contractueel overeengekomen inspanningsverplichtingen hebben om werk aan te bieden.
Derde pijler zijn de Masterclasses om kennis vanuit de wetenschap te delen en om te zetten in praktische actie.
Voorbeeld
Op dit moment is er een tekort aan wijkverpleegkundigen. De neiging is om hiervoor alleen starters op te leiden. Die komen echter pas over een paar jaar op de arbeidsmarkt. Volgens de waarden van het GAM is juist goed om (boventallige) mensen uit Zorg en Welzijn die al over de juiste competenties beschikken, bij te scholen en in te zetten.
Het GAM is gebaseerd op het transitionele arbeidmarktmodel van hoogleraren Ruud Muffels en Ton Wilthagen (Tilburg University) en het Maaslandmodel van Jaap Jongejan.
Waarden die werken, Arno Spitters