Met luisteropdrachten wil je zorgen dat de deelnemers actief luisteren naar een verhaal of presentatie. De deelnemers krijgen voor de presentatie een gerichte luisteropdracht om actief te luisteren en hierbij kernwoorden en zinnen te noteren.
Waarom luisteropdrachten?
Door deze vorm gaan de deelnemers met een bepaalde focus luisteren naar het verhaal en worden zij in een actieve luisterstand gezet. Door een en ander in eigen woorden te noteren, onthouden ze de inhoud ook beter.
Stap 1 Luisteropdrachten geven
Introduceer het onderwerp van de online sessie en vraag de deelnemers om tijdens het verhaal kernwoorden en zinnen mee te schrijven op papier.
Stap 2 Presentatie geven
Geef de presentatie over het onderwerp, bijvoorbeeld met behulp van een PowerPoint die je deelt of door een vooraf opgenomen of gekozen film- of videofragment.
Stap 3 Luisteropdracht bespreken
Bespreek de uitkomst van de luisteropdracht. Laat de deelnemers eventueel eerst in chatduo’s bevindingen uitwisselen of kernwoorden in de chat of word-cloud zetten. Maak daarna een gerichte ronde langs enkele deelnemers om hen hun antwoord te laten toelichten.
Stap 4 optioneel Navertellen
Het effect van de opdracht wordt nog groter als de deelnemers het verhaal op hoofdlijnen kunnen vertellen aan anderen. Laat de deelnemers in subgroepen in gesprek gaan en geef hun de opdracht elkaar kort de kern van het verhaal te vertellen. Nadat de eerste geweest is, vullen de anderen aan.
Praktijkverhaal
Mandy is directeur binnen een grote organisatie. Ze heeft vandaag een online overleg, waarin ze een aantal besluiten wil bespreken met de afdelingshoofden. Ze vindt het belangrijk dat de afdelingshoofden niet alleen de besluiten maar ook de gedachtegang overbrengen binnen hun afdelingen. Ze gebruikt dus een van de luisteropdrachten. Daarom vraagt ze hun om woorden en zinnen mee te schrijven die ze zouden kunnen gebruiken wanneer zij de besluiten gaan bespreken in hun overleg. Het valt Mandy op dat bijna alle afdelingshoofden tot het einde van het online overleg ingeschakeld blijven. Bij de afronding van het online overleg vraagt ze twee van hen kort samen te vatten welke woorden en zinnen zij gaan gebruiken. Het was voor haar mooi om dit te horen en te merken hoe iedereen actief meegedaan had in het online overleg.
Luisteropdrachten: voorbeelden
Hierna volgen enkele voorbeelden van luisteropdrachten.
- Stel dat je dit morgen aan anderen moet uitleggen, hoe zou je dat dan doen? Schrijf woorden en zinnen op die je daarbij zullen helpen.
- Welke kritische vragen kun je over deze presentatie of dit onderwerp stellen?
- Stel dat je er een krantenartikel aan zou moeten wijden, wat zou je er dan over willen en kunnen schrijven?
- Stel dat jij deze visie moet overbrengen aan anderen. Welke woorden hoor je die zouden aansluiten bij jouw publiek?
- Stel dat je dit besluit moet uitleggen aan je team. Welke argumenten hoor je tijdens het verhaal die je daarvoor kunt gebruiken?
Bron: Het Groot Online Werkvormenboek
Door: Sasja Dirkse, Angela Talen, Annemarieke van Rumpt, Lotte Bons