Digitalisering en de deeleconomie maken technische innovaties als 3D-printen laagdrempelig, maar het maken van een levensvatbaar verdienmodel blijkt steeds lastiger te worden. Om 3D-printen een structurele meerwaarde te geven, is normalisatie essentieel. Robby Veders (Nederlands Normalisatie-instituut, NEN) bezocht in Amsterdam de 3D Print Conference en komt tot de volgende bevindingen.
De aanwezige marktleiders, start-ups en experts waren het erover eens dat 3D-printtechnieken een enorm marktpotentieel hebben voor de consumentenmarkt en specifieke technische toepassingen. De ontwikkeling van deze technieken bevindt zich precies in het huidige tijdsgewricht van toenemende digitalisering en een groeiende deeleconomie.
Een belangrijk onderwerp op de conferentie was ook het ontbreken van normen, een manco dat de inzet van specifieke technische toepassingen van 3D-printen beperkt.
Normen: absolute noodzaak
Om te kunnen voldoen aan kwaliteits- en milieu-eisen in wet- en regelgeving is het nodig normen (afspraken) op te stellen over:
– hoe je 3D-geprinte producten test;
– hoe het productieproces wordt vormgegeven;
– wat de samenstelling moet zijn van gebruikte materialen.
Ook voor 3D-printen zijn normen het smeermiddel voor commercieel succes. Dat succes is sterk afhankelijk van vertrouwen en dat wek je door goede afspraken te maken, wat een snelle uitrol van verdienmodellen bevordert.
Terreinen waar met normalisatie grote stappen kunnen worden gemaakt, zijn:
– uitwisselbaarheid van informatie;
– tools waarmee consumenten makkelijk kunnen ontwerpen;
– een systeem om aan aspecten van intellectueel eigendom tegemoet te komen;
– afspraken over aansprakelijkheid.
Voor informatie: Robby Veders, NEN-consultant, tel. 015 – 2 690 136, E: Robby.Veders@nen.nl
Bron: NEN Â Â Â
https://www.nen.nl/NEN-Shop/Vakgebieden/Machinebouw-Transport/Hoe-kun-je-iets-verdienen-aan-een-technische-innovatie-als-3Dprinten.htm
Kijktip:
First 3D Printed Steel Bridge To Be Built over Amsterdam Canal (youtube.com/watch?v=hJf3gKyqwww)