De belangstelling voor de circulaire economie groeit snel. Hbo-instellingen kunnen een belangrijke rol spelen in het opleiden van een nieuwe generatie deskundigen op dit gebied. In een nieuw initiatief van prof. dr. Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen, kunnen kennisinstellingen en bedrijven bijdragen aan een Minor Circulaire Economie en een MOOC.
Bij een aantal hbo-instellingen zijn al initiatieven gestart om onderwijs te geven over de circulaire economie (CE). Met o.a. Saxion, HAN en Windesheim is nu een eerste stap gezet om deze initiatieven (deels) te bundelen en de zo beschikbare creativiteit, menskracht en middelen te stoppen in de ontwikkeling van een Minor CE. Deze Minor CE zou in het collegejaar 2016 – 2017 voor het eerst kunnen draaien.
MOOC Circulaire Economie
De Minor CE sluit aan bij het het voorstel van Prof. Jan Jonker voor een MOOC CE. Een MOOC (Massive Open Online Course) is een cursus waarvan het cursusmateriaal wordt verspreid over het web en de deelnemers niet aan een locatie gebonden zijn. Naast traditionele studiematerialen, zoals tekst, video’s en cases biedt deze vorm van kennisoverdracht de mogelijkheid tot digitale én ‘live’ interactie tussen deelnemers door middel van discussieplatforms en workshops.
Het idee is nu om een regionale MOOC over de Circulaire Economie te maken, met een doorlooptijd van 7 weken bestaande uit in totaal 35 afleveringen. Het is de ambitie om de MOOC zo te maken dat het resultaat niet alleen geschikt is voor studenten, maar ook voor bedrijven.
Hbo- en wo-instellingen, bedrijven en netwerken leveren een actieve bijdrage aan de ontwikkeling en vormgeving van de MOOC. Deelnemers leren samen hoe zij de CE kunnen vormgeven en krijgen dat geïllustreerd aan de hand van regionale voorbeelden.
Het streven is om zowel minor als MOOC te ontwikkelen met een tijdbank: deelnemende instellingen en organisaties investeren uren, kennis en netwerk. Het resultaat wordt beheerd onder de Creative Commons. Dat betekent dat iedereen het materiaal vrij kan gebruiken.
Oproep!
Kennisinstellingen en bedrijven worden langs deze weg opgeroepen deel te nemen een bijdrage te leveren aan deze twee unieke en innovatieve projecten. Deelname kan verschillende vormen aannemen.
Wie interesse heeft om deel te nemen aan (één van) beide projecten kan zich voor het moment melden bij Prof.Dr. Jan Jonker van de Radboud Universiteit. Op 6 juni vindt een bijeenkomst om met belangstellenden de initiële opzet, de planning en de voorwaarden te bespreken.
U kunt zich hier voor aanmelden via een mail naar mooc@nieuwebusinessmodellen.nl, onder vermelding van Minor of MOOC en een korte motivatie waarom u met dit project wilt meewerken. De bijeenkomst is van 14.00 tot 17.00 in Arnhem, op loopafstand van het Centraal Station.
Bron: nieuwbusinessmodellen.nl
Lees ook: Onderwijsvernieuwing gericht op Nieuwe Business Modellen: een kwestie van doen! (Overmanagement.nl)