Als we door het exotische en wellicht toch spannende fenomeen van voodoo heen kunnen kijken, zien we een interessante manier om met meerdere rollen, stemmen en perspectieven om te gaan. Voodoo geeft de mogelijkheid vanuit verschillende ‘goden’, kijkwijzen, energieën of stemmen in jezelf een situatie te beschouwen. Dat is eigenlijk helemaal niet zo’n gekke gedachte. Als je voor een moeilijke beslissing staat, krijg je vaak het advies ‘volg je hart en doe wat je echt wil’. Of in organisties: ‘volg je purpose en de visie’. Makkelijker gezegd dan gedaan.
Meerdere stemmen in jezelf
Het probleem is dikwijls dat je gevoel of je organisatiedoel helemaal niet zo eenduidig is. Het probleem is juist dat in jezelf meerdere stemmen om aandacht schreeuwen. Een huis wel of niet kopen: ja, want zo mooi; nee, want ingrijpend om mijn kinderen weg te halen van hun vrienden. Groei van je bedrijf: ja, te gek dat we zoveel succes hebben; nee, want dan moet ik een manager aanstellen. Voodoo is eigenlijk meervoudig kijken en besluiten nemen avant la lettre.
Overigens zien we ook in het hindoeïsme, in het katholicisme en de christelijk-orthodoxe kerken deze flexibiliteit om weliswaar één god te aanbidden, maar dat te kunnen doen via het aanbidden van vele heiligen en subgoden. Luisteren naar alle stemmen in jezelf, in je privéleven en in organisaties, zien we terug in organisatiemethodieken als Voice Dialogue, Afrikaanse kampvuurgesprekken, Deep Democracy en Whole System in the Room.
Bij Voice Dialogue werk je met diverse stemmen in jezelf, in kampvuurgesprekken worden alle stemmen en rollen in een groep uitgenodigd. Deep Democracy heeft tot doel de stem van de minderheid toe te voegen aan een meerderheidsbesluit. En in Whole System in the Room-bijeenkomsten is het belangrijk dat alle perspectieven worden meegewogen om de toekomst te bepalen.
Doormijmeren thuis
Als jij grote beslissingen te nemen hebt … mogen alle stemmen in jezelf er dan zijn, of alleen de nette, sociaal wenselijke, aardige stemmen? Wat als je ‘woede’ eens de ruimte zou geven om mee te praten? Of ‘lust’? Of ‘schaamte’?
Doormijmeren op je werk
Als je voor grote beslissingen staat in de organisatie … mogen alle stemmen er dan zijn, of alleen de stemmen van degenen die het nieuwe beleid omarmen? Durf jij de tegenstem echt te horen, of manage je die zorgvuldig weg? Wat als je ‘weerstand’ zou beschouwen als een raadzame vriend van de schoonheid van het oude organisatiemodel? Of als je ‘de jonge honden’ in de organisatie niet beschouwt als bedreigend, maar als de jonge ‘goddelijke’ wegwijzers? Voodoo … onmisbaar in organisaties.
Podcast Da’s gek met Danielle Braun:
Bron: Da’s gek
Door: Danielle Braun