Volgens Manon Ruijters, auteur van Je Binnenste Buiten – Over professionele identiteit in organisaties, is het werken aan professionele identiteit het hart van professionalisering en professionele ontwikkeling, maar in de praktijk een vergeten hart. Wat is ontwikkelen, wat is leren?
Professionaliteit, zegt Ruijters, is veel meer dan kennis, vaardigheden en competenties. Het verwijst naar een gemeenschappelijk, soms impliciet beeld van kwaliteit gerelateerd aan een vak. Professionaliteit wordt gedragen door normen en waarden, door persoonlijke opvattingen over het vak, door de kleur die je daaraan geeft. Kortom, door je professionele identiteit. Zo bezien vergt professionele identiteit dus meer dan opleiden.
Een leven lang leren?
‘Ontwikkelen’ omvat over het algemeen een langer tijdsbestek dan ‘leren’. Net zoals in de natuur met zijn jaargetijden heeft ook de mens periodes waarin er eerder sprake is van opruimen dan van nieuwe kennis toevoegen. “Ik denk dat je eerder kunt spreken van een leven lang ontwikkelen dan van een leven lang leren. Leren gebeurt in momenten van crisis, ontwikkelen is wat die crises op langere termijn teweeg brengt.”
Vergeten hart
Sprekend over (criteria voor) professionaliteit, zegt Ruijters op zoek te zijn naar een invulling die past in ons huidige tijdsgewricht en die deuren opent voor nieuwe manieren van werken. Waar zij voor pleit, is de bewuste keuze een professional te zijn.
Dat is een keuze op een bepaalde manier met je vak om te gaan: zoals dienstbaar zijn aan de klant en toegevoegde waarde halen uit de verbinding tussen theorie en praktijk, waar je met vakgenoten aan werkt. Ruijters betreurt het dat het onderwerp professionele identiteit zijn plek in de praktijk nog niet heeft veroverd:Â “Professionele identiteit is het vergeten hart van professionele ontwikkeling.”
Kijk voor een langer interview op overmanagement.nl.
Leestip
Je Binnenste Buiten – over professionele identiteit in organisaties
Manon Ruijters