Het structureren van redeneren is lastig. Door middel van het visualiseren van de argumentatie wordt logisch denken gestimuleerd en de aandacht gefocust op heldere structuren. Argument mapping zorgt ervoor dat u beter kunt omgaan met complexe informatie en maakt de communicatie naar andere belanghebbenden sneller en effectiever.
Wat is Argument Mapping?
Argument Mapping is het visueel weergeven van een argumentatiestructuur. Een Argument Map bevat alle componenten van een argument: de belangrijkste bewering, de eerste en vervolgreacties daarop – zoals de tegenwerpingen en weerleggingen, instemmingen, support, aannamen en bewijzen.
De basisvraag is: waarom zou ik dat geloven? Een groot deel van onze hersenen is gericht op waar wat fysiek is, waar zijn dingen en wat is hun positie in relatie tot andere dingen?
Visualiseren bevordert het weergeven van gedachten en hun relaties in veel sterkere mate dan op de gebruikelijke wijze. Door beweringen simpel en ondubbelzinnig te formuleren en door de noodzaak oorzaak- en gevolgrelaties aan te geven begrijpen we de kern van het thema veel beter.
Kritisch denken en argument mapping
Argument Maps worden vaak gebruikt bij discussies, kritische denktechnieken en bij schrijven. Ze kunnen helpen bij het analyseren van voors en tegens bij gesprekken over lastige problemen. Argument Mapping laat in een oogopslag het overzicht, de detailinformatie en de relaties tussen de kerntopics zien, het identificeert de vaak onuitgesproken componenten en versterkt het kritisch denken. Een Argument Map laat alleen zien wat direct relevant is, retorische omgevingsruis en andere niet ter zake doende informatie verdwijnt.
In Argument Maps hebben de lijnen een specifieke betekenis: iets is een reden om iets anders wel of niet te geloven. Zoals hiervoor al genoemd is de kernvraag daarbij altijd: waarom zou ik dat geloven? Iedere map die ontstaat vanuit deze vraag is een Argument Map.
Argument mapping in de praktijk
Hoe vertaalt u nu de theorie naar de praktijk?
De zeven regels voor een Argument Map op een rij voor een praktische toepassing:
- Noteer de belangrijkste vraag/bewering.
- Bedenk eerst zoveel mogelijk antwoorden/reacties om de belangrijkste statements of beweringen te identificeren: moet ik dat geloven?, waarom?, of: waarom niet?
- Denk dan na over ieder statement en identificeer pro- en contra- argumenten gerelateerd aan de verschillende topics.
- Verbind de argumenten met behulp van lijnen en labels.
- Identificeer nieuwe vragen en continueer het proces inclusief notities, referenties, bewijzen en gegevens.
- Ga door totdat u tevreden bent met de conclusie.
- Maak gebruik van kleuren (bijvoorbeeld accepteren = groen, afwijzen = rood) en pijlen om de Argument Map te structureren en het ontwerp te organiseren.
Aandachtspunten
- Het faciliteren van een discussie kan ‘live’ met behulp van passende software en een beamer. De map ontwikkelt zich tijdens de discussie. Daarmee is het uiteindelijke resultaat direct beschikbaar voor alle betrokkenen.
- Een Argument Map kan gecommuniceerd worden door deze als resultaat van de discussie aan alle deelnemers te sturen dan wel met enige uitleg als afbeelding in een document op te nemen.
- Het weergeven van gedachten en hun onderlinge relaties door middel van het visualiseren en daarmee het bevorderen van begrip rond specifieke thema’s wordt ook ondersteund door technieken als mind mapping, strategy mapping en Ishikawadiagrammen.
Door: Hans Terhürne
Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Management Tools