Meer dan de helft van werknemers in Nederland heeft vertrouwen in eigen baanzekerheid in 2025
Baanzekerheid krijgt langzaam meer gewicht op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Robert Half. De licht toegenomen economische onzekerheid kan daar zeker debet aan zijn. De Nederlandse economie kromp in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent. In het tweede kwartaal werd die krimp volgens het CBS omgezet in een bescheiden groei van 1,0 procent, gevolgd door een groei van 0,8 procent in het derde kwartaal. Uit eerder onderzoek van Robert Half in 2023 bleek dat op de uiterst krappe arbeidsmarkt van vorig jaar een aantrekkelijk salaris nog prominent aanwezig was als doorslaggevend argument in de baankeuze.
- 43% van de werknemers hecht meer waarde aan baanzekerheid dan aan salaris
- Toch maakt 57% zich geen zorgen over zijn eigen baan bij eventuele ontslagrondes
Baanzekerheid belangrijk voor ruim 40%
Het onderzoek van Robert Half laat zien dat inmiddels ruim 4 op de 10 werknemers (43%) meer waarde hecht aan baanzekerheid dan aan een aantrekkelijk salaris. Voor 34% van de werknemers is zowel salaris als baanzekerheid even belangrijk. 22% geeft salaris meer prioriteit dan baanzekerheid. Vorig jaar noemde 53% onvoldoende salaris nog als belangrijkste reden voor het afwijzen van een aangeboden baan.
Toch maken de meeste werknemers zich geen zorgen om hun huidige baan. Meer dan de helft (57%) heeft er vertrouwen in dat zij hun baan behouden als er in 2025 bij hun organisatie een ontslagronde mocht plaatsvinden. Toch bereiden zij zich daar zowel mentaal als praktisch op voor. De meesten kijken daarvoor passief extern naar een mogelijke nieuwe baan. Dat kan bijvoorbeeld door informeel in gesprek te gaan met een mogelijk nieuwe werkgever of door contact te houden met voormalige werkgevers. Steeds meer organisaties spelen op dat laatste in met een wervingsstrategie die ook wel boomerang recruitment wordt genoemd. Daarnaast volgen veel werknemers opleidingen of cursussen om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt.
‘Werkgevers kunnen niet achterover leunen’
“Dit nieuws betekent niet dat werkgevers achterover kunnen leunen. Het toegenomen gewicht dat werknemers toekennen aan baanzekerheid is geen garantie op behoud van talent. Die baangarantie kan ook elders worden geboden – en tegen gunstigere arbeidsvoorwaarden. Het laat vooral zien dat werknemers waarde hechten aan werk in een gezond bedrijf waarin hun baan niet op de tocht staat. Daarom is het belangrijk om werknemers op de hoogte te blijven houden van veranderingen die impact kunnen hebben. Goede communicatie en transparantie zijn daarvoor essentieel. Daarnaast spelen invloeden van buitenaf mee zoals de economie, of gebeurtenissen zoals de recente pandemie die van invloed kunnen zijn op de werkvloer. Houd je organisatie dus aantrekkelijk door trainingsmogelijkheden te blijven aanbieden en faciliteren. Zo blijven zij bij en zijn ze er ook klaar voor om samen met de organisatie in te spelen op plotselinge veranderingen op de markt”, aldus Ricardo van Popering, Regional Director bij Robert Half.
Bron: Robert Half