In februari 2018 start de Collegereeks Circulaire Economie. In zes middag-avondsessies worden de fundamentele vraagstukken rondom de transitie naar een circulaire economie uitgediept. Dat is hard nodig, zegt initiatiefnemer prof. Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit, want na de eerste groeifase wordt het tijd dat de circulaire economie schaal gaat krijgen en volwassen wordt.
De circulaire economie is gebaseerd op het sluiten van kringlopen. Hierin worden grondstoffen en materialen zo lang mogelijk behouden en hergebruikt. Dat is heel iets anders dan recyclen en vraagt van organisaties een fundamenteel andere manier van organiseren.
De circulaire economie is geen hype of modewoord. Het wordt expliciet genoemd in de regeringsverklaring van het kabinet Rutte III. Er is een minister benoemd van economische zaken én klimaat en er is 12 miljard euro beschikbaar om de energietransitie te bevorderen. Het Rijksbrede programma Circulaire Economie richt zich op de ontwikkeling en realisatie van een circulaire economie voor 2050 en werd al door het vorige kabinet gelanceerd. Ook is er sinds begin 2017 een Nationaal Grondstoffenakkoord waarin afspraken staan over het hergebruik van grondstoffen en dat inmiddels door meer dan 300 organisaties is ondertekend.
Circulaire economie opschalen
Dat is allemaal heel mooi, maar om de circulaire economie werkelijk van de grond te krijgen, is nog heel veel meer nodig, zegt Jan Jonker: ‘We zitten in een trein, maar we moeten nog veel doen om die trein echt op snelheid te krijgen. De klimaatopgave bestaat uit het organiseren van een transitie, een radicale energietransitie. Dan kom je er niet met plastic inzamelen en telefoons recyclen. Dat moet je structureel en systematisch anders gaan organiseren.’
Collegereeks Circulaire Economie
Het is de eerste Collegereeks over de circulaire economie die in Nederland plaatsvindt. Topdocenten dragen state-of-the-art kennis over, maar Jonker hoopt ook op leerzame en inspirerende debatten met de deelnemers. ‘De circulaire economie is geen kwestie van aan een paar knoppen draaien. Ik hoop en verwacht dat er deelnemers komen die zeggen, ik ben hier nu een poosje mee bezig geweest, maar nu het serieuzer wordt, loop ik tegen fundamentele vragen aan. Hoe kunnen die bedrijven circulariteit nu écht opnemen in hun strategie en bedrijfsvoering?’
State-of-the-art kennis en goede voorbeelden
In de Collegereeks Circulaire Economie worden de belangrijkste vraagstukken van de circulaire economie op een conceptuele en diepgravende manier besproken. Elke avond is er een hoofddocent en een gastspreker uit het veld. Die combinatie is de kracht van de collegereeks, vindt Jan Jonker. ‘De gastsprekers inspireren ons met hun goede voorbeelden. Het is geen leergang die pasklare antwoorden biedt, maar wel een waarin belangrijke vraagstukken voorbij komen en we het debat voeren. Want waar gaat het nu over bij strategie, bij nieuwe business- en verdienmodellen en hergebruik van grondstoffen? Waarom moeten we het hebben over kwaliteit en standaardisatie?
Het is geen leergang die pasklare antwoorden biedt, maar wel een waarin belangrijke vraagstukken voorbij komen en we het debat voeren.
Transitie-opgave
Uiteindelijk gaat het om het sluiten van kringlopen tússen organisaties. Dat past niet echt in ons organisatorische, juridische, fiscale en financiële landschap. Dát is de transitie-opgave waar we voor staan en die gaan we verkennen in deze collegereeks.’
De Collegereeks bestaat uit zes sessies van 15.30 tot 19.30 in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Kijk hier voor het volledige programma.
Download hier gratis een whitepaper over de Circulaire Economie, door hoofddocenten van de Collegereeks, Jan Jonker, Hans Stegeman en Niels Faber.
Jan Jonker is hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Zijn werk richt zich op drie samenhangende thema’s: trends en ontwikkelingen die samen een veranderende economie vormgeven (de ‘WEconomy’); business modellen die het mogelijk de waarden duurzaam, inclusief en circulair ondernemen te realiseren en op het ontwikkelen van (crypto) transactie-systemen genaamd Hybride Bankieren. Hij is auteur van o.a. de boeken ‘Nieuwe Business Modellen’ en ‘De kunst van Veranderen’. Onlangs publiceerde hij over business modellen voor de circulaire economie het boek ‘Eén Zwaluw voorspelt veel goeds’. Door de Stichting Emile Francqui (België) is hij voor 2017 – 2018 benoemd op de jaarlijkse wisselleerstoel Chair Francqui. De leerstoel zal ingebed worden bij de Vrije Universiteit Brussels (VUB).
Meer leren over de circulaire economie?
Schrijf je nu in voor de Collegereeks Circulaire Economie.
Start op 13 maart 2019, met hoogleraar duurzaam ondernemen Jan Jonker.