Born Digitals zijn de Generatie Y’ers (tussen 24 en 39 jaar oud) en Generatie Z’ers (18 t/m 23-jarigen) voor wie digitale technologie centraal staat in hun werk, sociaal en dagelijks leven. Zij maken vandaag de meerderheid van de beroepsbevolking uit en zijn de bedrijfsleiders van morgen. Uit recente economische modellen van Oxford Analytica blijkt dat deze professionals van cruciaal belang zijn voor de winstgevendheid van bedrijven. Landen met een bovengemiddelde Born Digital-bevolking profiteren van meer dan €1,5 biljoen aan extra bedrijfswinst in vergelijking met landen met een beroepsbevolking met minder Born Digitals.
Maar wat verwacht dit deel van de beroepsbevolking van hun werkgever, en hoe kun je hun potentieel waarmaken?
Verschillende verwachtingen
Uit recent wereldwijd onderzoek van Citrix blijkt dat leidinggevenden niet altijd genoeg voeling hebben met de prioriteiten van Born Digitals – met name de Generatie Z (18-24). Zo denkt 83% van leidinggevenden dat Born Digitals toegang tot cutting-edge technologie (zoals virtual reality) verwachten, terwijl slechts 60% van de Born Digitals aangeeft dit graag te willen.
Het is mogelijk dat dit deels een gevolg is van de onzekerheid die de coronacrisis met zich meebracht. Zo zie je ook dat slechts 28% van de (doorgaans vrij sociaal betrokken) Born Digitals een baan zou opzeggen bij een organisatie zonder sociale ‘purpose’, vergeleken met 69% van leidinggevenden. Ook een mismatch met de bedrijfscultuur nemen ze voor lief: 37% zou een organisatie verlaten als de cultuur niet matcht met hun persoonlijkheid, vergeleken met 68% van de leidinggevenden. Het is goed om je af te vragen hoe tijdgebonden die antwoorden zijn: wanneer baanzekerheid onder de Born Digitals toeneemt, is het aannemelijk dat ook hun sociale betrokkenheid weer de overhand krijgt in hun carrièrebeslissingen.
Een ander groot verschil is waar Born Digitals willen werken. En dat is niet op kantoor: 94% van de Nederlandse Born Digitals wil niet full-time terug naar het kantoor. Liever zien ze een hybride model (65%). Leidinggevenden overschatten daarentegen hoe graag hun werknemers terug naar kantoor willen. Zij denken juist dat 32% van de Born Digitals wél fulltime op kantoor willen werken.
De werkweek is voor Born Digitals het liefst flexibel – maar niet te. 26% voelt zich fijn bij een vierdaagse werkweek en 21% wil dan ook graag de begin- en eindtijden flexibel invullen. Maar flexibeler dan dat hoeft niet: slechts 8% wil ongestructureerde of op output gebaseerde werkweken.
Geef Born Digitals flexibele zekerheid
Een paradox? Nee, hoor. De Born Digitals zijn volgens het Citrix-onderzoek geen wispelturige jobhoppers. Het zijn professionals die op zoek zijn naar baanzekerheid in onzekere tijden. Maar dat betekent niet dat ze zich fijn voelen bij gedateerde werkmodellen. De coronacrisis heeft uitgewezen dat hybride werkmodellen de productiviteit en work-life balance kunnen verbeteren, dus waarom zouden ze weer fulltime van 9 tot 5 op kantoor willen werken? Om Born Digitals op hun best te laten presteren, is het dus belangrijk dat werkplekken opnieuw worden ingericht, met de inzet van IT-systemen die intelligente werkwijzen faciliteren en werknemers waar dan ook toegang bieden tot de tools die ze nodig hebben om hun werk te doen.
Daarnaast is vertrouwen belangrijk – drie op de vier Born Digitals werken het liefst bij bedrijven waar ze zelfstandig kunnen werken, en daarbij werk te verrichten dat echte impact heeft op de organisatie. Het zou in dat opzicht dan ook goed zijn om geen outputgedreven, maar een resultaatgedreven managementstijl aan te nemen, waarbij werknemers worden beloond om de impact die ze maken – en bijvoorbeeld niet om de hoeveelheid rapporten die ze opleveren.
Leidinggevenden begrijpen de waarde van hun Born Digital-werknemers en willen hen graag in dienst nemen, maar ze hebben niet altijd genoeg voeling met de wensen en behoeften van deze generatie. Bedrijven kunnen deze generatiekloof overbruggen door hun organisatie zo in te richten dat ze een werkervaring kunnen bieden die voldoet aan de behoeften van hun volledige personeelsbestand. Met name moeten ze ervoor zorgen dat zij hun Born Digital-werknemers aantrekken en behouden. Alleen dan kunnen ze de potentiële impact op de bedrijfsresultaten waarmaken.
Door: Peter van Leest, Regional Director Benelux