Betrokkenheid versus schijnwerpers
Terwijl bedrijven en organisaties zichzelf op Internationale vrouwendag in de schijnwerpers plaatsen om hun steun aan vrouwen te tonen, moeten we kritisch blijven kijken naar de echte betrokkenheid. Welke concrete stappen worden er daadwerkelijk gezet om gendergelijkheid te bevorderen en een inclusieve omgeving te creëren voor alle medewerkers? Oppervlakkige of niet-authentieke betrokkenheid bij Internationale Vrouwendag heeft een averechts effect. Wanneer je als organisatie alleen deelneemt aan de viering zonder concrete acties te ondernemen leidt dit tot scepticisme en wantrouwen bij medewerkers, klanten en de samenleving. Het kan worden gezien als ‘greenwashing’. Echte betrokkenheid moet veel verder gaan en meer betekenis hebben dan het organiseren van een eenmalige line-up van vrouwen rondom Internationale Vrouwendag.
Het pronken met vrouwen
Internationale Vrouwendag, oorspronkelijk bedoeld om de rechten, uitdagingen en prestaties van vrouwen over de hele wereld te erkennen en te vieren, lijkt steeds meer te worden gecommercialiseerd. In deze periode zie je veel bedrijven hun steun voor vrouwen tonen door met name vrouwelijke sprekers en paneldiscussies te organiseren, terwijl de echte vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid achterblijft. Hoewel deze initiatieven belangrijk zijn en de aandacht vestigen op kwesties rondom vrouwenrechten, kunnen ze nog meer betekenen voor echte verandering in de organisatie. Zorg als organisatie dat je deze line-ups gebruikt als een kans om daadwerkelijk impact te maken, door concrete acties die bijdrage aan de daadwerkelijke verandering.
Voor vrouwen die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag of genderongelijkheid op de werkvloer, kan het zien van vrouwen die zich lenen voor ‘promotiedoeleinden’ tijdens deze dag als ontmoediging worden ervaren. Het wekt de indruk dat hun ervaringen en uitdagingen niet serieus worden genomen of dat er onvoldoende actie wordt ondernomen om hun situatie te verbeteren. Door deel te nemen aan promotionele activiteiten van organisaties die mogelijk intern worstelen met gendergelijkheid of grensoverschrijdend gedrag, kunnen vrouwen onbedoeld bijdragen aan het afzwakken van de ernst van deze kwesties. Gebruik deze situatie altijd als een mogelijkheid om bewustwording te creëren en een verschil te maken. Met de juiste aanpak kunnen vrouwen hun stem laten en horen en pleiten voor echte verandering binnen de organisatie.
Kies je ervoor om alleen op het podium te staan en het eigen ego te strelen? Of zie je hier de kans om een krachtige stem te zijn voor alle vrouwen en niet alleen om het podium te delen, maar ook om een verschil te maken voor de toekomst en te pleiten voor echte verandering en actie. Hoewel de bedoelingen van de vrouwen die deelnemen aan dergelijke line-ups wellicht goed zijn, kunnen hun acties worden geïnterpreteerd als steun voor de organisatie. Als organisatie maar zeker ook als individuen moeten wij ons bewust zijn van deze dynamiek en ons inspannen voor een consistente en diepgaande betrokkenheid gedurende het hele jaar.
Collectief empowerment versus individueel succes
Het goed om je ervan bewust te zijn dat vrouwen soms in situaties terechtkomen waar ze elkaar eerder als concurrenten dan als bondgenoten zien. Op Internationale Vrouwendag is deze beweging ook zichtbaar. Vrouwelijke medewerkers in de schijnwerpers zetten om solidariteit te tonen met vrouwen die te maken hebben met discriminatie, ongelijkheid en onrechtvaardigheid kan leiden tot een gevoel van concurrentie tussen vrouwen, waarbij sommigen zich onder druk gezet voelen om te concurreren om de beperkte aandacht of erkenning die op die dag door de organisatie wordt geboden. Deze dynamiek wordt versterkt door organisaties die vrouwen ‘tegen elkaar uitspelen’ door ze te laten strijden om beperkte posities of kansen voor vooruitgang. Dit ondermijnt de solidariteit en samenwerking onder vrouwen en verlegt de focus van collectief empowerment naar individueel succes. Het is ontzettend belangrijk voor vrouwen om zich bewust te zijn van deze tactieken en actief te streven naar een cultuur van samenwerking, ondersteuning en wederzijdse versterking.
Niet alleen posities of kansen voor vooruitgang, ook structurele barrières belemmeren vrouwen om samen te werken en elkaar te ondersteunen. Discriminatie, vooroordelen en stereotypen spelen tevens een rol bij het creëren van een competitieve omgeving waarin worden aangemoedigd om tegen elkaar op te boksen in plaats van samen te werken. We moeten ons bewust(er) zijn van het belang van onderlinge steun en support en om de angst voor onderlinge concurrentie te doorbreken. Het ego mag niet de overhand krijgen boven samenwerking en solidariteit en we moeten ons realiseren dat kracht verder reikt wanneer we elkaar ondersteunen in plaats van concurreren.
Van line-up’s naar leiderschap
Internationale Vrouwendag moet een moment zijn waarop we reflecteren op de status van vrouwen in onze samenleving, in al hun diversiteit en complexiteit. Een line-up kan waarde hebben en bijdragen aan de viering en erkenning van vrouwen. Het is belangrijk dat deze line-up slechts een onderdeel is van een bredere inzet voor gendergelijkheid, diversiteit en inclusie binnen de organisatie, die het hele jaar door plaatsvindt. Richt je op langdurige en substantiële initiatieven die bijdragen aan gendergelijkheid en inclusie. Beperk je niet tot symbolische gebaren. Let’s make it happen!
Door: Karin Bosman