Wat buitengewoon goede leiders kenmerkt, is dat ze er buitengewoon goed in zijn om grote talenten aan te trekken en te ontwikkelen. Hoe doen ze dat?
Wat hebben beroemdheden als Oracle-baas Larry Ellison, Intel-medeoprichter en Silicon Valley-godfather Bob Noyce, George Lucas en Ralph Lauren gemeen? Dat ze er zeer goed in zijn om talenten te laten groeien en bloeien, concludeert professor Sydney Finkelstein (Tuck School of Business) na jaren van onderzoek naar dergelijke superbazen. Hij kwam ze op het spoor doordat hij een patroon ontdekte in zijn studie naar de huidige topexecutives in het Amerikaanse grootbedrijfsleven: in de meeste bedrijfstakken blijkt zomaar de helft van de topmensen ooit te zijn ‘gevonden’ en ‘opgevoed’ door een en dezelfde superbaas.
Onconventioneel werven
Superbazen hebben bepaalde persoonlijkheidskenmerken gemeen – ze zijn erg zelfverzekerd, integer, authentiek, competitief en hebben veel fantasie. Maar wat ze echt bindt, is zoals gezegd hun ongeëvenaarde talentmanagement. Bij de werving van toptalenten volgens ze een paar opmerkelijke principes:
- Focus op intelligentie, creativiteit en flexibiliteit. Superbazen willen mensen die problemen vanuit nieuwe invalshoeken kunnen benaderen, met verrassingen kunnen dealen, snel leren en in elke positie uitblinken.
- Vind onwaarschijnlijke winnaars. Een CV kan relevant zijn, maar superbazen nemen graag een gokje met mensen zonder ervaring in de bedrijfstak of zelfs zonder hogeschooldiploma (zoiets als in de Netflix-serie Suits). Ze staan ook meestal meer open voor vrouwen en minderheden en doen vaak niet aan traditionele sollicitatieprocessen.
- Pas de baan of organisatie aan het talent aan. Superbazen snijden banen of zelfs (delen van) de organisatie zo op maat dat de talenten optimaal kunnen functioneren. Zoals een voetbalcoach de tactiek zo aanpast dat zijn topspelers maximaal uit de verf kunnen komen.
- Accepteer verloop. Slimme, creatieve, flexibele mensen hebben vaak een snelle carrière. En zijn dus soms snel weg. Superbazen zitten daar niet mee. Het schept ruimte voor nieuwe sterren.
Hands-on leiderschap
Ook hebben superbazen specifieke manieren om hun mensen te ontwikkelen. Dit zijn hun principes:
- Stel hoge verwachtingen. Alleen perfect is goed genoeg.
- Wees een leermeester. Geef je protegés alle ruimte en autonomie en blijf tegelijk nauw betrokken bij de details van hun werk. Monitor hun voortgang, geef feedback, werk indien nodig zij aan zij.
- Stimuleer spectaculaire groei bij je mensen. Snij hun loopbaan zo op maat dat ze razendsnel leren en groeien.
- Blijf in contact. Dat wil zeggen: ook als je mensen ergens anders heen gaan. Neem je voormalige protegés op in je netwerk, blijf ze adviseren en steunen. Zo creëer je ook nieuwe businessopportunity’s.
Bron: Harvard Business Review, januari-februari 2016