
Juni is hét moment waarop veel medewerkers besluiten: blijf ik of ga ik? Toch voeren organisaties juist nu het klassieke functioneringsgesprek – een gesprek dat meer kwaad dan goed doet. ‘Het jaagt mensen weg,’ zegt Evert Hatzmann, expert werkvoldoening en grondlegger van het behoudgesprek.
‘Stop met beoordelen, begin met behouden.’ In een arbeidsmarkt vol tekorten is het behoudgesprek hard nodig. Niet focussen op prestaties, maar op werkplezier en wat mensen nodig hebben om te blijven.
Van werven naar behouden
Bedrijven zitten te springen om medewerkers en schieten in een miljoenen verslindende recruitment-reflex, terwijl zij hun goeie mensen door de achterdeur zien vertrekken. Volgens Hatzmann is de oplossing simpel: voer gesprekken die je medewerkers aan je binden. Het klassieke functioneringsgesprek is vooral gericht op prestaties, taken en controle. Het behoudgesprek doet het tegenovergestelde: het zoomt in op werkplezier, energiegevers en op dat wat een medewerker nodig heeft om te blijven.
Voorbeelden van vragen uit het behoudgesprek:
- In hoeverre ervaar jij voldoende uitdaging in je werk?
- Hoe staat het met je werk-privébalans?
- Waar loop je op leeg, en waar krijg je energie van?
- Een alternatief dat wél werkt
Het behoudgesprek helpt leidinggevenden niet te sturen op prestaties, maar op betrokkenheid. Hatzmann: Mensen verlaten zelden hun baan, maar vaak wél hun baas. Dus leer die baas het juiste gesprek voeren’.
Wat kun je als medewerker doen?
Wacht niet tot je leidinggevende het goede gesprek start. Vraag er zélf om, vóórdat frustratie of vluchtgedrag ontstaat. Denk na over wat jou motiveert, wat je mist, en waar je energie van krijgt. Een goed behoudgesprek werkt pas echt als beide kanten het initiatief nemen.
Door: Evert Hatzmann
Evert Hatzmann is ruim 30 jaar expert op het gebied van medewerkersbehoud en moderne gespreksvoering