Persoonlijke ontwikkeling, professionele ontwikkeling, vakontwikkeling. Leuk allemaal, maar hoe pak je dat nou aan? En waar begin je? Hieronder schets ik het ontwikkelmodel voor interne adviseurs wat je daarbij kan helpen. Je kunt bepalen wat jouw ontwikkelgebieden zijn en daar specifieke ontwikkelvragen bij stellen. En dan op zoek gaan naar de antwoorden.
Hieronder staat het ontwikkelmodel voor adviseurs, waarbij jouw expertise centraal staat. Die expertise ligt bijvoorbeeld in HR, communicatie, ICT, juridische zaken, techniek, finance of veiligheid. En daarbinnen kies je een specialisatie waarin je jezelf verdiept. De kwaliteit van je advies wordt in belangrijke mate bepaald door de inhoud en daarmee jouw expertise.Ea = K x A. Dat staat voor: de effectiviteit van je advies (Ea) is afhankelijk van de kwaliteit (K) maal de acceptie (A).Naast het inhoudelijk deel spelen er ook een aantal andere facetten. Deze staan in het ontwikkelmodel voor adviseurs:
- Speelveld: dit is het samenspel tussen de adviseur, zijn interne klant/opdrachtgever en de doelgroep rond het vraagstuk in een specifieke organisatie met haar externe omgeving. Hoe werkt dit systeem en welke plek neem jij hierbij in? Richt jij jezelf meer op de opdrachtgever of op de doelgroep?
- Persoon: jouw eigenschappen en de manier waarop jij je verhoudt tot en kijkt naar je omgeving zijn bepalend voor jouw advies. Jij bent degene die vertrouwen moet opbouwen bij je omgeving en daarmee ben je de sleutel van je eigen succes. Hierbij gaat het over jouw (willen), waarden en overtuigingen (denken) en inzet van je gevoel (voelen). Bij dit laatste hoort ook jouw containment: dit is de mate waarin jij jezelf inspannende situaties staande kunt houden en als het ware een veilige container biedt aan jezelf en je omgeving.
- Adviesinstrumentarium: dit bestaat uit de tools, modellen en theorieën die je kunnen helpen om inzicht te krijgen in jouw adviesproject. Je kunt hierbij denken aan modellen rondom probleemverkenning, diagnose, omgevingsanalyse, participatie strategieën, draagvlak creëren en veranderkunde.
- Competenties: op basis van onderzoek hebben we een lijst van acht belangrijke competenties opgesteld. Deze competenties zijn:
- Het goede gesprek voeren
- (Zelf)reflectie
- Verbinden met de ander
- Eigen stevigheid
- Gevoel voor context en belangen
- Veranderkundig inzicht
- Conceptueel denken
- Voorbereiden & organiseren Het ontwikkelen van die competenties is een belangrijk onderdeel van je professionalisering.
- Professioneel netwerk: het in- en externe netwerk dat jij gebruikt om je expertise, handelingsrepertoire en casuïstiek te toetsen, uit te breiden en te verrijken. In je professionele netwerk krijg je hulp, kun je stoom af blazen en kun je leren en ontwikkelen.