Op 17 april 2018, nauwelijks meer dan een maand na publicatie van de nieuwe norm, zijn de eerste ISO 45001-certificaten uitgereikt.Â
De eerste certificaten zijn uitgereikt aan Lidl Nederland en Voorbij Funderingstechniek/Voton tijdens het NEN Congres ‘De impact van de nieuwe ISO 45001’.
Lidl Nederland
Het is een uitzonderlijke prestatie dat dit zo snel is gerealiseerd, vertelt Arjan van Heerde, Business Leader Food & Beverage, DNV GL, dat Lidl begeleidde in het proces. In het voorjaar van 2017 werden de eerste, oriënterende gesprekken gevoerd met Lidl. Er was al heel veel goed geregeld. Daarom wilde Lidl niet volgens OHSAS 18001 laten certificeren maar meteen kiezen voor de nieuwste norm, die toen nog in ontwikkeling was.’
Op basis van de DIS-versie wilde Lidl Nederland de organisatie doorlichten en het veilig en gezond werken naar een nog hoger niveau tillen. Bovendien was er de ambitie om als eerste organisatie het nieuwe certificaat te verwerven. Dat is uitzonderlijk, omdat werken volgens een standaard als deze niet gebruikelijk is in de retail en foodbranche. Lidl Nederland vervult hiermee een koplopersrol. Mogelijk zullen andere Europese landen een vestigingen volgen.
Voorbij Funderingstechniek
Voorbij Funderingstechniek/Voton is het eerste bouwbedrijf van Nederland dat het ISO 45001 certificaat in ontvangst mocht nemen. De audit werd uitgevoerd door certificeringsbedrijf Kiwa.
Voorbij Funderingstechniek en Voton hebben de veiligheid en gezondheid van haar medewerkers hoog in het vaandel staan. De risico’s die het vak met zich meebrengt en de dynamische omstandigheden van het werk vragen een hoge betrokkenheid van iedereen. Met het veiligheidsprogramma en een interne programma voor Duurzame Inzetbaarheid wordt hier samen met onze medewerkers aandacht aan besteed.
De nieuwe ISO 45001
De nieuwe norm, die in 2021 definitief OHSAS 18001 zal vervangen, is in vijf jaar ontwikkelingstijd op veel fronten aanpast. ISO 45001 is ingedeeld volgens de High Level Structure (HLS). Het ISO- raamwerk zorgt voor een vlottere transitie en betere aansluiting bij andere normen, zoals ISO 9001 en ISO 14001. Organisaties die al beschikken over een OHSAS 18001-certificaat staan voor de inhoudelijke veranderingen. Extern gericht is er vernieuwde aandacht voor contextanalyse, van stakeholders en risicomanagement buiten de organisatie naar leiderschap en betrokkenheid van werknemers. De term ‘arbo’ is grotendeels vervangen door Gezond & Veilig werken (G&VW). Organisaties met een OHSAS 18001-certificaat krijgen drie jaar de tijd om over te stappen naar ISO 45001.
Bronnen: DNV GL, Nen en Voorbij Funderingstechniek
Leestip:Â
https://www.sigmaonline.nl/2018/04/de-bredere-blik-van-iso-45001/