De film is spannend. De bom tikt stug door. De held moet een besluit nemen. Zweet op zijn voorhoofd. Het rode of het zwarte draadje? Niet knippen betekent het einde van de wereld. Nog 2 seconden. De zwarte draad! De klok stopt. Op 1 seconde van de deadline.
Werk geeft soms dezelfde deadline-spanning. Het lijkt haast een doel op zich om deadlines te halen. Is dat terecht? Hoeveel van je deadlines vallen op een mooie datum die verder weinig met de werkrealiteit te maken heeft? Zoals de 1ste van de maand? Dertig procent van deze deadlines vallen in het weekend of op een officiële vrije dag. Of iets moet klaar zijn voordat de vakanties aanbreken. Zelden is dan écht sprake van een koppeling tussen de datum en het noodzakelijke resultaat. Een ander voorbeeld van de deadline als doel op zich is het voortdurend sturen op het tijdig afronden van een vergadering of gesprek. Regelmatig zie ik dat goede gesprekken worden gestopt omdat er geen tijd is of dat slechte gesprekken worden doorgezet omdat er nòg tijd is. We vinden de deadline en de klok belangrijker dan het gewenste resultaat. Deadlines zijn dan geen katalysator om het resultaat te boeken, integendeel. Kortom, niet altijd is een deadline nodig.Regelmatig zie ik dat goede gesprekken worden gestopt omdat er geen tijd is of dat slechte gesprekken worden doorgezet omdat er nòg tijd is.
Echte deadlines bevatten drie met elkaar verweven ingrediënten:
- De deadline heeft een relatie met iets concreets;
- Het niet halen van de deadline heeft een gevolg;
- Gevoel en commitment bij het onderwerp dat verbonden is aan de deadline.
Als-dan
Over Maurice van Hoek
Het boeken van resultaat zie ik als het leggen van een puzzel. Deze columns bevatten puzzelstukken en -stukjes die ik na 20 jaar management zie. Tijdens die periode heb ik me de hele tijd de volgende vraag gesteld: Wat werkt? Daarover schrijf ik in deze blogs.- Heb jij iets dat je opvalt?
- Heb je een ander beeld of idee?
- Ben je ergens nieuwsgierig naar?