Grote bouwprojecten, zoals de aanleg van wegen, bruggen, spoornetten, energiecentrales en scheepsbouw, worden nogal eens geplaagd door aanzienlijke vertragingen en kostenoverschrijdingen. Meestal zijn deze toe te schrijven aan de complexiteit, de omvang en technische uitdagingen van de projecten. Maar met toepassing van lean-principes, zijn klinkende resultaten te boeken.
De verbeterkansen liggen vooral in de realisatiefase van een omvangrijk project, waarin engineering, inkoop en constructie samenkomen. Met de lean-benadering kunnen aannemers een project tot 30% sneller realiseren, tegen tot 15% minder kosten in vergelijking met het oorspronkelijke plan. Ook stelt het hen in staat betere kwaliteit te leveren, meer veiligheid te realiseren en uiteindelijk tevreden klanten omdat het project sneller voltooid wordt.
De lean-aanpak
Een lean-aanpak vermindert complexiteit en onzekerheid door het elimineren van waste en van activiteiten die geen waarde toevoegen in het hele proces of de waardeketen. Hierdoor worden processen stabieler, beter voorspelbaar en efficiënter. Het doel is op die activiteiten te focussen die de meeste waarde voor de klant creëren – of dat nu de hoogste kwaliteit, de laagste kosten of de kortste doorlooptijd is.
Vier lean principes vormen de basis voor de toepassing van lean benadering in omvangrijke, complexe bouwprojecten (zie figuur).
1. Value Creation-Flow
Om ervoor te zorgen dat alle activiteiten gericht zijn op waardecreatie, dienen alle middelen, materialen en informatie verbonden te worden in één stroom. Het doel is om downtime te voorkomen en ervoor te zorgen dat de waardetoevoegende activiteiten voortdurend plaatsvinden.
2. Gesynchroniseerde planning
Stel een standaard takt in, dat wil zeggen de maximaal toegestane doorlooptijd voor een activiteit in een zich herhalend proces. Op projectlocaties zorgt takt ervoor dat onderaannemers en exploitanten zich bewust zijn van de tijd die ze hebben om een operatie te voltooien, zodat ze elkaar vlot kunnen opvolgen of beter samenwerken.
3. Just-in-time aanpak
In een lean operatie, zijn de middelen en materialen er precies op tijd om aan de eisen van het project te voldoen. Door de just-in-time aanpak kunnen aannemers wachttijden elimineren, opslag van materiaal vermijden en kunnen ze de kosten voor de voorraad verlagen. Deze aanpak bevordert ook flexibiliteit omdat aannemers last-minute beslissingen van hun klanten tegemoet te komen.
4. Zero defects
Continuous improvement kan ervoor zorgen dat men zo dicht mogelijk bij ‘zero defects’ komt. Door kortcyclische processen te introduceren, worden fouten en defecten snel opgemerkt, kunnen deze snel worden hersteld en kan voorkomen worden dat dezelfde fouten steeds weer gemaakt worden.
De waardeketen optimaliseren
De vier leanprincipes vormen de basis van de lean-aanpak om efficiency en de productiviteit te verbeteren. Dit komt de winstgevendheid ten goede in elke fase van een project: de tenderfase, de projectfase en oplevering of ingebruikname.
Aannemers die de lean-aanpak negeren, lopen het risico dat ze achterop gaan lopen in een sterk concurrerende markt. Aannemers die de lean-principes omarmen zullen nieuwe standaarden opleggen voor de kwaliteit van een project, de doorlooptijd en de kosten.
Bron: bcgperspectives.com