Als manager moet je op verschillende niveaus en manieren kunnen samenwerken, en je moet samenwerking stimuleren. Daarvoor zijn verschillende samenwerkingstools beschikbaar: machtstools, leiderschapstools, cultuurtools, en beheerstools.
Samenwerkingstools uitgelegd
- Als mensen in een organisatie het niet eens zijn over wat ze willen en hoe ze gewenste resultaten bereiken, zijn machtstools – die in essentie altijd variaties zijn op bevel en dwang – de enige tools die tot samenwerking bewegen.
- Als mensen hetzelfde willen maar het niet eens zijn over hoe dat te bereiken, kunnen leiderschapstools, zoals role-modeling en charisma, ze tot consensus brengen.
- Als mensen het sterk eens zijn over oorzaak en gevolg maar niet over wat ze willen, kunnen leiders beheerstools (managementtools in pure zin) inzetten, zoals training en meetsystemen.
- Bedrijven waar de medewerkers het eens zijn in beide dimensies van de matrix, en dus over het algemeen tevreden zijn over de status-quo, hebben een zeer sterke cultuur die moeilijk is te veranderen. In zulke omstandigheden is het alleen mogelijk om de richting minimaal te veranderen, met gebruik van cultuurtools als rituelen en folklore.
Managers hebben nog andere tools tot hun beschikking, zoals onderhandeling en financiële incentives, maar deze werken alleen als er een zekere mate van overeenstemming is in beide dimensies van de matrix.
Wil je meer weten over managementmodellen of samenwerken? Doe inspiratie op met de volgende boeken: