Als je veel met elkaar in groepen hebt gewerkt, is het goed weer even in kleine groepjes te werken en goed naar jezelf te luisteren. Een reflectiewandeling is een fijne methode om even terug te gaan naar ‘wat wil of vind ik zelf’. Naast frisse lucht, doorbloeding van alle spieren en je hersenen kan het mooie inzichten opleveren.
Wandelen en reflecteren
Je wandelt én reflecteert op een vraagstuk. Het boek De kracht van de Theorie U gaat ervan uit dat de antwoorden al in je zitten. Door te wandelen en te reflecteren kun je dit activeren. Door alleen of in tweetallen te gaan wandelen, creëer je ook een mooie verdieping op de samenwerking.
Tijdens de reflectiewandeling vindt introspectie plaats van het individu. Tevens verrijk je je eigen inzichten door de ander te horen. Het gaat in deze oefening dus juist niet over de dialoog maar over de verwondering bij jezelf. Door geen verdiepende vragen te stellen, gaat de ander juist zelf dieper bij zichzelf verkennen. Dit is voor veel mensen lastig. Je kunt als tip meegeven dat je wel mag hummen. Laat je niet verleiden tot een gesprek! Na de afgesproken tijd ruil je en praat persoon 2 en luistert persoon 1.
De reflectiewandeling: Hoe?
Stap 1
- Laat deelnemers duo’s vormen.
- Daag deelnemers uit iemand te kiezen die zij niet iedere dag spreken. Laat tussen deze mensen een diepere verbinding ontstaan.
Stap 2
Een van de deelnemers is persoon 1 en de ander persoon 2.
Stap 3
Spreek een tijdslot af. Geef voor deze opdracht totaal 30 minuten. En geef als tip op je telefoon een timer te zetten van 15 minuten. Wandel 15 minuten en laat eerst persoon 1 hardop denken over het vraagstuk en als de timer gaat, is persoon 2 aan de beurt en loop je weer terug.
Stap 4
Geef iedereen een vraagstuk om tijdens de reflectiewandeling op te reflecteren. De vraag moet (nieuwe) inzichten aanboren. Bijvoorbeeld: ‘Hoe kijk ik naar het vraagstuk?’ of ‘Wat zie ik als belangrijkste hefboom?’
Als persoon 1 hardop aan het denken is over het vraagstuk, luistert de ander en stelt geen vragen. Er mogen en moeten stiltes vallen.
Stap 5
Laat deelnemers met hun vraagstuk naar buiten gaan en zich laten inspireren door de omgeving. Probeer zo veel mogelijk de natuur op te zoeken. Ook als je met een groep in het centrum van een stad bent, zoek dan een parkje op.
Stap 6
Laat iedereen bij terugkomst tien minuten zijn inzichten opschrijven.
Stap 7
Laat daarna de deelnemers hun inzichten delen.
Stap 8
Haal bij de nabespreking met de groep rode draden uit alle inzichten. Reken hiervoor ongeveer 30 minuten. Je kunt dit op twee verschillende manieren doen. Welke vorm je kiest, hangt af van de groepsgrootte.
Dit kun je doen via het principe 1, 2, 4, all:
- De inzichten kunnen worden gedeeld door eerst kort in tweetallen inzichten te delen.
- Daarna zoek je er een ander tweetal bij en bundelen ze met hun vieren de inzichten.
- Per viertal wordt er dan een plenaire terugkoppeling gegeven.
Daarnaast kun je ook ieder individu hardop zijn inzichten laten delen en daarna plenair de rode draden eruit destilleren.
Bron: De kracht van Theorie U
Door: Eric Edens, Ilona Goessens, Nancy Kalbvleesch, Jannet Koster, Ietze Oostinga
Foto gegenereerd met AI van Shutterstock