Dieren doen aan survival of the fittest. Wij mensen doen aan ranking. De hele dag. Een mens is niet los verkrijgbaar. Leuk of niet: ranking, hiërarchie, plek op de apenrots zijn belangrijke ordeningsmechanisme om onze menselijke relaties en omgang te regelen.
Als twee Japanners elkaar tegenkomen, maken ze een buiging. Degene met de laagste status buigt dieper dan de ‘high-rank’. In Thailand maken mensen een ‘wai’ als ze elkaar begroeten. Handen tegen elkaar aan en een hoofdknikje. Hoe hoger je je handen houdt, des te meer respect ken je de ander toe. In egalitair, van oudsher calvinistisch Nederland gaan we wat omfloerster om met ranking. ‘Doe maar gewoon’. En toch weten ook wij precies hoe het werkt op de apenrots.Bingokaart
In ons hoofd hebben we allemaal een bingokaart. Rankingsbingo. In een groep of bij een eerste ontmoeting ken je jezelf en de ander onbewust rankingspunten toe. Op basis van de optelsom bepaal je of je opkijkt tegen de ander, leuk gelijkwaardig gaat samenwerken, of denkt ‘die kan ik hebben’.In een groep of bij een eerste ontmoeting ken je jezelf en de ander onbewust rankingspunten toe.Man scoort net een puntje hoger dan vrouw. Hetero net een paar punten meer dan homo. Christen of Atheïst is handiger dan Moslim. ABN Nederlands scoort hoger dan een Limburgs accent. Academisch opgeleid geeft meer punten op je bingo kaart dan MBO. Werkend meer dan werkeloos. En gezond meer dan ziek.