‘De beste manier om fouten te voorkomen, is door ervan te leren. De 8D-probleemoplossingsmethode helpt daarbij.’ Dat zegt Chris P. Visser in zijn Engelstalige boek ‘8D Problem solving explained: Turning operational failures into knowledge to drive your strategic and competitive advantages’. Arend Oosterhoorn las het boek en geeft hieronder zijn indruk.
Het boek beschrijft de (gestandaardiseerde) methode van probleem oplossen die ooit bij Ford in de Powertrain Division is ontstaan.
Het doel van de werkwijze is niet alleen het probleem oplossen. Het gaat om zowel de manier waarop op de melding van het probleem wordt gereageerd, de analyse van de grondoorzaak als de maatregelen die worden doorgevoerd om herhaling te voorkomen.
De nadruk ligt op het repareren van het proces dat de fout heeft voortgebracht. De nadruk ligt op de vraag waardoor de fout heeft op kunnen treden, niet op door wie.
Lees hier uitleg over toepassing van de 8D-probleemoplossingsmethode
Stappenplan
De methode doorloopt de volgende stappen:
D0: voorbereiding
D1: vorm het 8D team en definieer rollen
D2: omschrijf het probleem
D3: ontwikkel een tijdelijke maatregel
D4: zoek en vind de grondoorzaak
D5: definieer en verifieer een blijvende oplossing
D6: implementeer de blijvende oplossing
D7: voorkom herhaling
D8: waardeer het team
Gedreven door de ervaring dat de methode door de personen die deze toepassen vaak niet helemaal goed wordt begrepen, heeft Chris die boek geschreven. Gebaseerd op zelf veel ervaring in het toepassen en veel toepassingen gezien heeft hij ook recht van spreken.
Inzicht in de methode
Het boek behandelt alle 9 stappen (oorspronkelijk 8, vandaar de naam) die doorlopen moeten worden en beschrijft iedere stap uitgebreid. Iedere stap wordt op een systematische manier behandeld. Wat is de bedoeling van deze stap, welke methodieken zijn goed toepasbaar, hoe voer je de stap uit?
De genoemde methodieken worden niet uitgewerkt, de nadruk ligt op het verkrijgen van inzicht in de methode om het goed uit te voeren.
Iedere stap wordt aan het eind nog even overzichtelijk samengevat. De genoemde methodieken worden niet uitgewerkt, de nadruk ligt op het uitwerken van de achtergrond van denken en handelen welke in iedere stap moet worden gehanteerd. Dat geeft de noodzakelijke inzichten om het goed te doen, de methodieken zijn overal vindbaar.
Vakmanschap
De methodiek is erg krachtig, vraagt discipline van de uitvoerders (vandaar de D) en is een belangrijk leerproces. Derhalve vraagt het ook wat vakmanschap om dat uit te kunnen voeren. De auteur maakt wat mij betreft zijn ambities waar. Door de gedegen behandeling van alle fasen in het 8D proces wordt het inzicht wel degelijk vergroot.
Aan het eind worden kort nog twee voorbeelden uitgewerkt, één van een bank en één van een producent van optische kabels. Waarmee maar wordt aangegeven dat de methode universeel toepasbaar is.
Het formulier is te downloaden van www.in2quality.com.
Het boek is verkrijgbaar via Amazon.
Leestip: Boekbespreking door Leo Kerklaan van het boek ‘Samenwerken moet!!!” door Peter H. de Dreu