39 procent van de werkenden in de logistieke sector is van mening dat de branche zich niet verder hoeft te ontwikkelen en vindt deze goed zoals hij is. Dit blijkt uit het jaarlijkse logistiek benchmarkonderzoek van Workforce Management specialist Protime onder ruim tweehonderd werknemers in de logistieke sector. Dit is een afname ten opzichte van 2021, toen stelde nog 45 procent dat verandering in de logistieke sector niet nodig was. Deze verschuiving is mogelijk te verklaren door het feit dat maar liefst 68 procent van de respondenten vindt dat het huidige logistieke proces niet bestand is tegen de manier waarop Nederlanders vandaag de dag bestellen en retourneren.
Ook mag er wel wat gebeuren aan het aantal vrouwen dat momenteel in de logistieke sector werkt. Zo vindt maar liefst 39 procent van de werkenden in de logistiek dat er binnen vijf jaar een vrouwenquotum in de sector moet komen. Dit zou ook kunnen helpen bij het grootste probleem dat de branche op dit moment teistert: het personeelstekort. Volgens 21 procent kan dit probleem worden opgelost als meer vrouwen in de logistieke sector aan de slag gaan.
Optimaliseren van werkprocessen
De meerderheid acht verandering in de logistieke sector dus noodzakelijk, maar welke stappen worden daar al voor gezet? Om de uitdagingen van de logistieke sector zoals het personeelstekort (44%), vergrijzing en uitstroom (33%) en werknemerstevredenheid (30%) het hoofd te bieden, focust bijna de helft (46%) van de logistieke organisaties zich op het optimaliseren van de werkprocessen.
Een manier waarop de werkprocessen geoptimaliseerd worden, is door het registreren van tijd. Maar liefst één op de drie werkenden in de logistieke sector zegt namelijk efficiënter te werken dankzij tijdsregistratie.
Lucas Polman, directeur Nederland bij Protime: “Uit het onderzoek blijkt dat het aantal werkenden in de logistiek dat de branche goed vindt zoals deze is, is gedaald. Hoewel het een mooie sector is met een goede cultuur, is verandering altijd noodzakelijk als je verbetering wilt. Het is goed om te zien dat logistieke organisaties nadenken over hoe zij de uitdagingen van de branche de aankomende jaren te lijf zullen gaan. Naast het optimaliseren van de werkprocessen zal de logistieke sector ook aantrekkelijker gemaakt moeten worden voor vrouwen om zo de personele problemen te lijf te gaan.”
Bron: Protime