De meeste industriële bedrijven in Nederland staan positief tegenover de veranderingen die digitalisering en robotisering met zich meebrengen. Meer dan de helft van de bedrijven verwacht dat het werk flink zal veranderen, maar ook dat de werkgelegenheid op z’n minst gelijk blijft.
Dat blijkt uit een enquête ter gelegenheid van de derde Dag van de Industrie die onlangs plaatsvond. Deze dag is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland en een aantal industriële brancheverenigingen.
Drastisch andere arbeidsmarkt
Het is ook een van de conclusies van een rapport van het World Economic Forum (WEF), The Future of Jobs Report 2018. De arbeidsmarkt zal drastisch veranderen, maar dat biedt ook kansen en mogelijkheden. Volgens het WEF zullen tot 2022 75 miljoen banen overgenomen worden door machines. Maar er komen ook 133 miljoen banen bij, zoals bijvoorbeeld app-ontwikkelaars, dronebestuurders en mensen met computers patiënten kunnen monitoren.
Taak voor overheid en bedrijfsleven
De arbeidsmarkt zal tussen nu en 2022 drastisch veranderen. De overheid moet zorgen voor goed onderwijs om de onderwijs- en vaardigheidsniveaus van mensen van alle leeftijden te verbeteren. Het gaat dan om zowel STEM-vaardigheden (science, technology, engineering, mathematics) als niet-cognitieve
vaardigheden, waardoor mensen hun unieke menselijke capaciteiten kunnen benutten.
Ook het bedrijfsleven speelt hierin een belangrijke rol, in het opleiden en trainen van hun werknemers en ervoor zorgen dat er voldoende en goed opgeleid personeel is. Bedrijven zullen zich ook beter moeten voorbereiden op een flexibele arbeidsmarkt waar werknemers op verschillende platformen kunnen werken.
En voor de werknemer zelf
Voor werknemers bestaat de onbetwistbare noodzaak om zelf de verantwoordelijkheid nemen voor een leven lang leren en loopbaanontwikkeling. Velen zullen daarbij de hulp nodig hebben van overheid en bedrijfsleven.
Voor werknemers bestaat de onbetwistbare noodzaak om zelf de verantwoordelijkheid nemen voor een leven lang leren
Verduurzaming prioriteit
Uit de enquete door VNO-NCW en partners verwacht de industrie verder de sterke positie uit te kunnen breiden door te investeren in nieuwe producten en diensten (85 procent), nieuw personeel en opleidingen (65 procent) en energiebesparing (55 procent). Zo’n 60 procent ziet verduurzaming als topprioriteit.
Circa 60 procent van het bedrijfsleven ziet verduurzaming als topprioriteit.
Het tekort aan goed opgeleid personeel wordt door 80 procent als meest belemmerende factor gezien. Daarna volgt regelgeving (65 procent), vooral op het gebied van de arbeidsmarkt.
Kwaliteit
Volgens het WEF-rapport blijft er ook behoefte aan Quality Control & Safety Awareness om processen, producten en diensten te testen en te inspecteren en om de kwaliteit te evalueren en te verbeteren.
Bronnen: VNO-NCW & World Economic Forum