Ken jij zo iemand die altijd te laat komt? Of iemand die altijd aan het woord is tijdens vergaderingen? Dit lijkt misschien een onschuldige karaktertrek. Of is dit misschien toch niet zo onschuldig als het lijkt? Asteya betekent niet stelen. Hiermee wordt niet alleen het niet stelen van spullen bedoeld, maar juist ook het ongevraagd nemen van andere zaken, zoals tijd, ruimte of succes.
Geschatte leestijd: 5 minuten
Wanneer iemand altijd te laat is, betekent dit dat jij steeds op deze persoon moet wachten. Je zou kunnen zeggen dat deze persoon jouw tijd steelt. Wanneer iemand anderen nooit laat uitpraten, zou je kunnen zeggen dat deze persoon ruimte steelt. Of misschien heb je weleens meegemaakt dat iemand de lof oogstte voor werk dat hij of zij niet zelf gedaan had. Deze persoon steelt succes. Asteya gaat over het niet ongevraagd nemen van andermans tijd, energie, ideeën of successen. Niet stelen betekent in deze context: neem niets dat niet aan jou gegeven is.
Wat is niet stelen?
Niet stelen is een subtiele yama, mogelijk de moeilijkste om je goed bewust van te zijn. Het is soms een dunne lijn. Ik herinner me genoeg situaties waarin wat ik deed niet Asteya was. Stiekem in de kantine een broodje pakken van een lunchbuffet dat niet voor mij was bedoeld. Pennen of rolletjes plakband van kantoor mee naar huis nemen. Een geleend kledingstuk niet teruggeven omdat ik het zelf zo fijn vond. Allemaal kleine voorbeelden waarin ik iets nam dat niet aan mij gegeven was.
Big deal, denk je misschien. Dat is toch niet zo erg? En inderdaad, de daad zelf is misschien niet zo erg. Maar het gevoel waar de daad uit voortkomt, is dat wel. Je handelt namelijk vanuit een gevoel dat niet zuiver is en dat ondermijnt het contact met je Zelf. Wanneer je meer neemt dan je gegeven is, heeft dit een van twee oorzaken: of je hebt een gevoel van niet genoeg, waardoor je het gevoel hebt te moeten stelen, of je voelt je juist meer dan anderen, waardoor je het gevoel hebt dat de regels niet voor jou gelden.
Niet stelen van een ander
Het gevoel van niet genoeg herkennen we bijna allemaal. De meeste mensen hebben hier in meer of mindere mate last van. Dit is de klesha Raga: altijd verlangen naar meer. Mogelijk voel je dat je niet genoeg bent: niet slim, belangrijk, mooi of speciaal genoeg. Grote kans dat je dan soms iets van een ander steelt om je beter te voelen. Dat uit zich in de volgende gedragingen:
- Anderen na-apen, bijvoorbeeld door hun stijl te kopiëren.
- Succesvolle ideeën of concepten afpakken, bijvoorbeeld door een leuke grap van iemand anders te vertellen en te doen alsof jij hem bedacht hebt.
Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat er niet genoeg is. Je zit dan in de materiële schaarste: je bent bang dat je tekortkomt, of dat je bezittingen opraken.
Als je dit voelt, doe je het volgende:
- Proberen dealtjes te maken die ongunstig zijn voor de ander, bijvoorbeeld door bewust informatie achter te houden.
- Teren op de zak van een ander, bijvoorbeeld door een ander altijd te laten betalen.
- Een ander een mes in de rug steken om zelf verder te komen, bijvoorbeeld door je collega bewust in een negatief daglicht te stellen zodat jij die promotie krijgt.
De andere kant
De andere kant van het spectrum, het gevoel meer te zijn dan een ander, herkennen de meesten van ons ook. Wellicht ga je zelf ook weleens wat losser met de regels om. En erger je je ondertussen aan een ander die precies hetzelfde doet. Denk maar eens aan voorrang nemen in het verkeer, je collega afkappen terwijl die midden in een zin zit of de laatste portie eten nemen zonder te vragen of anderen ook nog wat willen.
Zo herken je iemand die te veel neemt:
- Veel ruimte innemen, bijvoorbeeld door lang aan het woord te zijn
- of anderen af te kappen
- .De regels overtreden, bijvoorbeeld door voorrang te nemen in het verkeer.
Wanneer je een gevoel van minder of juist meer dan een ander hebt, sta je niet in contact met je Zelf. Wanneer je wel in contact staat met je Zelf, ben je namelijk tevreden met wat er is en wie je bent. Dat gevoel heeft niks met omstandigheden buiten jou te maken, het komt van binnenuit. En omdat je een gevoel van genoeg hebt, hoef je ook niet van anderen te stelen. En andersom geldt: wanneer je niet van anderen steelt, houd je de verbinding met je Zelf intact.
Oefening
Steel jij weleens van een ander? Kom erachter met deze checklist:
- Ik laat anderen niet altijd uitpraten.
- Ik kom vaak te laat.
- Als ik onderdeel ben van een groep, vind ik het prima
als anderen meer werk doen dan ik. - Ik voel me soms alsof de regels niet voor mij gelden.
- Ik pak weleens iets zonder te vragen.
- Ik luister niet altijd als een ander praat.
- Ik laat mensen soms een stapje harder zetten zodat ik
minder hoef te doen. - Ik probeer vaak het onderste uit de kan te halen.
- Ik kopieer soms dingen van anderen die ik zelf ook
graag wil hebben. - Als ik moet kiezen tussen mezelf en de ander, kies ik
voor mezelf.
Bron: De Corporate Yogi
Door: Judith Manshanden