Een goed netwerk houdt je up-to-date. Leert je nieuwe dingen. Maakt je innovatiever. Geeft je een klankbord om nieuwe ideeen te toetsen. En kan je impact vergroten.
De voordelen zijn evident, maar toch voelen velen een innerlijke weerstand tegen netwerken. Het is niet dat mensen het niet kunnen. Het is veel meer een kwestie van mindset. Deze 5 misvattingen weerhouden mensen van het bouwen aan een netwerk – en de voordelen ervan te plukken.
Misvatting 1: Netwerken is zonde van je tijd
Bij gebrek aan ervaring met netwerken, vragen mensen zich wel eens af of het wel een zinvolle tijdsbesteding is. Zeker als het gaat om relaties die geen directe relatie hebben met het werk waar je op dit moment mee bezig bent. Het ligt dus aan het netwerk dat je hebt, of het een waardevolle tijdsbesteding is. En hoe je je netwerk opbouwt. Veel mensen beantwoorden een verzoek om te netwerken en maken alleen zelf zo’n verzoek als ze bepaalde dingen nodig hebben.
Leg contact met mensen die strategisch van belang kunnen zijn voor jouw agenda en doelen.
Misvatting 2: Mensen zijn ofwel geboren netwerkers, of niet. En als je het niet bent, dan is dat heel moeilijk te veranderen.
Vaak wordt gedacht dat extroverte mensen netwerken heel gemakkelijk af gaat en dat meer verlegen mensen daar veel moeite mee hebben. Als zij zichzelf zo zien en geloven dat zij dat natuurlijk talent niet hebben, dan investeren ze er niet in omdat ze denken dat het verspilde moeite is.
Mensen met dit soort vaste theorieen geloven dat capaciteiten aangeboren zijn. Mensen met een groei mindset geloven dat ze die kunnen ontwikkelen. Als je tot de laatste categorie hoort, dan ben je waarschijnlijk meer gemotiveerd om het te verbeteren, om er harder voor te werken en meer terug te krijgen voor de netwerkinspannningen.
Misvatting 3: Relaties moeten zich vanzelf ontwikkelen
Een van de grootste misvattingen over netwerken is dat relaties zich alleen spontaan kunnen vormen en groeien, tussen mensen die elkaar van nature aardig vinden. Om dat strategisch en methodisch aan te pakken is onnatuurlijk, en zelfs niet ethisch, zo vinden velen onder ons.
Het probleem met deze manier van denken is dat het netwerken voortbrengt die niet heel nuttig zijn voor jezelf of voor je contacten omdat ze te homogeen zijn. Als het alleen aan onszelf wordt overgelaten, dan vormen en onderhouden we relaties met mensen die net als ons zijn.
Als we alleen netwerken bouwen met ‘mensen zoals wijzelf’, dan mis je de diversiteit en breedte die nodig is om de wereld om ons heen te begrijpen.
Deze ‘narcistische en luie’ netwerken kunnen ons nooit de diversiteit en breedte geven die we nodig hebben om de wereld om ons heen te begrijpen, om goede beslissingen te nemen en om mensen die anders zijn dan wijzelf aan boord te halen met onze ideeen.
Daarom moeten we onze professionele netwerken bewust bouwen en ontwikkelen, als onderdeel van onze bewuste inspanningen om relaties te identificeren en cultiveren met relevante partijen.
Misvatting 4: Netwerken zijn van zichzelf egoistisch
Mensen die niet of nauwelijks netwerken, rechtvaardigen hun keuze vanuit persoonlijke waarden: ze vinden netwerken niet oprecht of manipulatief, een manier om voordeeltjes te behalen.
Anderen vinden netwerken een zaak van wederkerigheid: je moet teruggeven wat je krijgt.
Uit een onderzoek bleek dat de ethische vraag te maken heeft met niveau of leeftijd. Junior professionals voelden zich niet prettig bij netwerken, maar deden het wel omdat ze wisten dat het goed is voor hun carriere. Hun senior leidinggevenden hadden er totaal geen problemen mee omdat zij ervan overtuigd zijn dat ze iets te bieden hebben.
Het verschil heeft te maken met het vertrouwen of juist de onzekerheid over de waarde van hun bijdragen. Een manier om er geen problemen mee te hebben is om de voordelen van netwerken niet alleen voor jezelf te zien, maar voor je team en organisatie.
Misvatting 5: Onze sterke banden zijn het meest waardevol
Een andere misvatting die het opbouwen van een nuttig netwerk in de weg staat, is de gedachte dat juist onze belangrijkste relaties ook onze sterkste relaties zijn. Het zijn de mensen waar we het meest mee omgaan, die we het meeste vertrouwen en het beste kennen – onze ‘inner circle’. Hoewel zij zeker heel belangrijk voor ons zijn, hebben we de neiging onze ‘zwakkere’ relaties onder te waarderen. Dit zijn de mensen die we nog niet zo goed kennen of niet zo vaak zien, de buitenste cirkel van ons netwerk.
Het probleem is dat de mensen in onze inner circle over dezelfde informatie beschikken en hetzelfde perspectief hebben als wij. Uit onderzoek blijkt dat innovaties en strategische inzichten vaker via deze ‘zwakkere’ verbanden gaan. Zij kunnen connectiviteit toevoegen aan onze netwerken omdat we via hen in contact kunnen komen met mensen die we via ons huidige netwerk niet kennen. Zo leren we nieuwe dingen en kunnen we toegang krijgen tot informatie en resources waar we eerder geen toegang tot hadden.
Innovaties en strategische inzichten ontstaan vaker via onze ‘zwakkere’ verbanden, via mensen die verder van ons af staan.
Executives zeggen wel eens dat hun netwerk meer gebaseerd is op toeval uit het verleden, dan een bron van hulp voor de toekomst. De zwakke relaties, de mensen aan de randen van ons huidige netwerk, die we nog niet erg goed kennen, zij hebben de sleutel tot de evolutie van ons netwerk.
Verander je mindset
Onze mindset over netwerken heeft invloed op de tijd en moeite die we bereid zijn er in te steken. En uiteindelijk op wat het netwerk ons kan brengen. Waarom zou je je kennissenkring verbreden, als je al nauwelijks tijd hebt voor je gewone werk? Of als je overtuiging is dat je er toch nooit goed in zult zijn, of dat het eigenlijk niet erg kies is om te doen?
Mindsets veranderen wel, maar alleen als er andere ervaringen zijn opgedaan. De enige manier om echt te begrijpen en ervan doordrongen te zijn dat netwerken een van de belangrijkste bronnen zijn voor je baan en je carriere, is door het te doen. En al doende de waarde ervan te ontdekken.
Bron: HBR.org