In 2006 werd in Nederland een grote stelselwijziging in de gezondheidszorg doorgevoerd. Het verschil tussen ziekenfonds en particuliere verzekering werd opgeheven en alle burgers konden zich voortaan verzekeren voor een basispakket. Verzekeraars moesten gaan concurreren op prijs en kwaliteit en kregen de verantwoordelijkheid om zorg in te kopen voor hun clienten.
Doel van de stelselwijziging was om de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg te vergroten. Ook kregen burgers hiermee meer keuzevrijheid. Betaalbaarheid en toegankelijkheid mochten er niet onder lijden.
KiZ maakt de balans op na 10 jaar Zvw
De redactie van het tijdschrift Kwaliteit in Zorg (KiZ) vroeg een aantal belanghebbenden de balans op te maken. Wat is er bereikt na 10 jaar zorgverzekeringswet. En hoe moet het nu verder?
6 invalshoeken
Het gratis digitale magazine over 10 jaar Zvw behandelt de invalshoeken van:
- de patiënt
- de bestuurder
- de bankier
- de overheid
- de verzekeraar (en ex-minister)
- de huisarts
Vooral de huisarts is niet mild over de veranderingen in het Nederlandse zorgstelsel sinds 2006. Marktwerking is tegenwerking – zo klinkt het.
Ab Klink, oud-minister VWS en nu bestuurder van een zorgverzekeraar, vindt dat er nog veel is te verbeteren aan het stelsel, maar wijst ook op de recente ervaringen in de Verenigde Staten om de complexiteit van de zorg te onderstrepen.
Meijerink (oud-voorzitter Raad voor de Volksgezondheid) en Van Schaik (Rabobank) namen samen met bestuurder Janneke van Vliet (Bravis Ziekenhuis) deel aan een rondetafelgesprek. “De black box is opengegaan. Maar of de patiënt er beter van is geworden? Dat denk ik niet”, stelt Janneke van Vliet in het gespreksverslag.
Download gratis:
Het digitale magazine over 10 jaar Zvw