Om teams beter te laten functioneren, is het niet nodig om een nieuwe methode te omarmen. Nuttiger is het als de teamleider zelf eerst zijn eigen rol onderzoekt en zichzelf verbetert.
De symptomen van een niet naar behoren functionerend team zijn divers. Er kan een tekort aan commitment zijn, of een cultuur heersen van elkaar de schuld geven in plaats van de werkelijke oorzaken aan te pakken. Of teamleden hebben een afwachtende, niet-proactieve houding, hebben veel leiding nodig en lossen conflicten niet zelf op.
Oorzaken slecht functioneren team
De echte oorzaken van deze symptomen liggen dieper. Ze kunnen liggen bij bijvoorbeeld de teamleider die te weinig geduld heeft en er geen rekening mee houdt dat elk mens een eigen leer- en verandertempo heeft. En ook eigen manieren om met angsten en risico’s (veranderingen zijn bedreigend) om te gaan.
Andere oorzaken zijn dat de teamleider de lat zo hoog legt (snel resultaten wil zien) dat er een angstcultuur ontstaat. Soms is de prioriteit om de kosten te reduceren zo hoog dat echte langetermijnoplossingen niet van de grond komen.
Oplossingen voor de teamleider
De oplossingen voor deze problemen komen pas in zicht zodra de teamleider zich richt op het winnen van de hearts and minds van de teamleden. Dat wil zeggen door het scheppen van de juiste mindset waardoor inefficiëntie of onrechtvaardigheid niet meer worden getolereerd.
- Luister goed
Goede teamleiders zijn in staat veel dialoog te creëren en teamleden vrijuit te laten spreken. Dit gebeurt alleen als hij/zij voldoende zelfvertrouwen heeft en niet meer de behoefte heeft om eigen onzekerheden te compenseren, maar in plaats daarvan wil luisteren naar anderen. - Sta niet boven het team
Stel je als teamleider niet op als ‘de baas‘, dat schept alleen maar afstand. Kleed je als een doorsnee lid van het team, ga niet de discussies domineren. Stel vragen die anderen de kans geven hun kennis te etaleren. - Ga voor diversiteit
Om problemen goed aan te kunnen pakken, moeten teams niet bestaan uit mensen die het altijd met elkaar eens zijn. Er is juist behoefte aan een grote variëteit aan ideeën en perspectieven. Onderzoek toont aan dat diversiteit (leeftijd, achtergrond, enz.) sterk bijdraagt aan het teaminnovatievermogen. - Neem de tijd voor teambuilding
Je kunt mensen niet dwingen elkaar te vertrouwen. Teambuilding kost tijd en het is de taak van de leider om niet de bezigheden van het team te leiden, maar het proces van het tot volwassenheid brengen van het team. - Focus op kleine, incrementele veranderingen
Leer de teamleden eerst de basis en dan pas de meer complexe zaken. Dit is de efficiëntste manier om de dingen snel op te pakken.
Bron: isixsigma.com