In een team zijn de leden collectief verantwoordelijk voor het waarmaken van de richting. Daarom is het van belang om naast de individuele ontwikkelgesprekken ook gesprekken voor teamontwikkeling te voeren.
Verwachtingen bij teamontwikkeling
Die worden, net als individuele ontwikkelgesprekken, voorafgegaan door het delen van verwachtingen:
- Wat kan van het team als collectief verwacht worden?
- Wat verwacht het team van de teamleider om deze verwachtingen te kunnen waarmaken?
Een dergelijk gesprek over verwachtingen is in feite niets anders dan een gesprek over de richting van het team (bedoeling en leidende principes) en wat die richting concreet betekent in termen van verrichtingen. Daarbij gaat het zowel om de resultaten als om de processen die daartoe leiden. Het teamontwikkelgesprek vindt plaats aan de hand van de cirkels richten en verrichten en het benoemen van concrete gebeurtenissen (of juist het ontbreken daarvan) in de drie gebieden:
- Wat we doen is niet conform onze richting en/of we doen het op manieren die niet bij ons passen;
- We verrichten conform onze richting op manieren die bij ons passen;
- Het is wel conform onze richting, maar we doen het niet en/of we doen het niet op manieren die bij ons passen.
De punten voor de teamontwikkeling vloeien vervolgens voort uit stoppen, doorgaan en beginnen. Om nog specifiekere ontwikkelpunten te omschrijven,
kan de cirkel van inrichten worden toegevoegd, zoals eerder beschreven. Dat wordt in het boek Ruimte verder toegelicht en uitgewerkt.
Ook hier geldt: kies als team niet te veel ontwikkelpunten tegelijk. Ook met één ding stoppen en met één ding beginnen is ontwikkeling.
- Wil je meer weten over teamontwikkeling? Kom dan naar ons Event: Op Expeditie: Topteam in 1 dag, met bergbeklimster Katja Staartjes >>>
Bron: Ruimte
Door: Frank Weijers