Gezonde en succesvolle teams zijn het moeilijkst om te managen. De leden van het team weten wat ze hebben bereikt en hebben een prettige tijd gehad. In tegenstelling tot de leden van ongezonde maar succesvolle teams, weten alle leden dat ze goed zijn in wat ze doen en dat ze een substantiële individuele bijdrage hebben geleverd en dat ze daarvoor op passend wijze moeten worden beloond.
Om die reden zul je genoeg moeite hebben om dit team bij elkaar te houden. Ten eerste zullen de kosten om het team draaiende te houden dankzij salarisverhogingen in de toekomst flink hoger zijn. Ten tweede zal het ‘Peter Principle’ snel zijn intrede doen want teamleden worden gepromoveerd naar betere banen (waarvoor ze wel of niet geschikt zijn). Dit zal vooral van toepassing zijn op de teamleider: succesvol teamleiderschap in het bedrijfsleven, in de wetenschap en in het leger is vrijwel altijd een vereiste om door te stromen naar het hogere management. Het goede nieuws is dat jij waarschijnlijk ook promotie krijgt. Ten slotte zal het nieuws van het succes niet beperkt blijven tot je eigen organisatie. Het zal dus niet lang duren voordat bepaalde teamleden zullen worden ingelijfd door andere divisies in jouw bedrijf of door de concurrentie. In sommige gevallen zullen teamleden zelf ondernemer worden en hun eigen bedrijf starten. Dat kan teleurstellend zijn, maar het kan ook goed nieuws zijn. Gezonde, succesvolle teams kunnen ook geluk hebben. En omdat een team wordt gemanaged om gezond te blijven en succes te behalen in een bepaald project, groeit de kans dat het volgende project ook een succes wordt. Dat is echter geen garantie. Sterker nog, de beste strategie aan het eind van het leven van een dergelijk team is om het onvermijdelijke te accepteren en het uiteenvallen van het team te laten plaatsvinden. Als je dat doet, doe het dan op een uitgedachte en strategische wijze. Dat kan door de teamleider te promoveren. Dat is wellicht sowieso de beste oplossing voor de toekomst van de organisatie als geheel. Echter, pik ook de teamleden eruit die het meeste managementtalent hebben en maak hen leider van nieuwe teams die nieuwe doelen nastreven. Met een beetje geluk vermenigvuldig je het succes en de functionaliteit van het originele team want de nieuwe teamleiders geven de ervaring door die ze hebben opgedaan in een winnend team.Overgebleven leden in andere teams
Vervolgens neem je de overgebleven leden van het originele team en plaats je ze in andere teams die een hoge kans op succes hebben, in de hoop dat zij die teams een boost geven op weg naar succes. Dat klinkt wellicht tegennatuurlijk, want als een team toch al een hoge kans op succes heeft waarom zou je dan talent verspillen uit een ander winnend team terwijl die persoon beter ingezet kan worden om een ommekeer te bewerkstellingen in een slecht presterend team (of op zijn minst de kans op resultaten kan verhogen)? Daar zijn twee redenen voor:- Je gaat voor de overwinning. Het leven biedt niet zoveel kansen op winst dus je grijpt de kans als dat kan. Je bent beter af als je een gegarandeerde overwinning boekt (zeker als dat er een is waarmee je meer bereikt dan verwacht) dan dat je probeert een falend team over de finishlijn te duwen.
- Mislukkingen kweken andere mislukkingen, net als dat succes leidt tot meer succes. Door een winnaar aan een falend team toe te voegen, wordt de zaak zelden omgedraaid. Het team faalt omdat het niet kan winnen in een veranderende omgeving of omdat het ongezond is, waardoor de nieuwkomer bijna geen kans heeft om de situatie ten goede te keren. Zoals we al eerder opmerkten moeten in beide gevallen deze teams worden ontbonden en niet worden ongevormd tot een zwart gat waarin tijd en geld wordt gestoken om ze weer tot leven te wekken.
- Leer alles over de succesfactoren van een Topteam. Kom naar het event Topteam in 1 dag, met onder andere Katja Staartjes >>>