Zoals Darwin destijds al heeft aangegeven, het is niet de sterkste of de slimste die overleeft, maar diegene die zich het beste kan aanpassen. Maar hoe doe je dat nou? Kan de natuur ons voorbeelden geven hoe je je aanpassingsvermogen vergroot tijdens deze “donkere” dagen?
Een onderzoek onder een bepaald soort slakken licht een tipje van de sluier op. De onderzochte slakken zijn hermafrodiet. Dat betekent dat zij zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtsorganen bezitten. Deze slakken kunnen zichzelf bevruchten, maar ook paren met andere slakken. In het laatste geval is de genetische variatie het hoogst doordat het DNA-materiaal van twee slakken wordt gecombineerd. Wanneer doen ze nu het één en wanneer het ander?
Uit een uitgevoerd experiment blijkt dat als de omgeving de slakken goed gezind is (c.q. een hoog conjunctuur), de slakken voornamelijk zichzelf bevruchten. Hierdoor blijft de variatie zo klein mogelijk, zodat ze optimaal aangepast blijven aan de omgeving. In tijden van crisis (bijv. als er dodelijke parasieten zijn), paren de slakken voornamelijk met elkaar. De toenemende variatie door seksuele reproductie maakt de kans groter om een oplossing te vinden tegen de parasieten. Samenvattend: als het goed gaat is de slak “intern” gericht en de verandersnelheid laag en tijdens een crisis is de slak voornamelijk “extern” gericht en de verandersnelheid hoog.
In onze huidige organisaties zie je voornamelijk het tegenovergestelde gebeuren. In goede tijden kijken we naar buiten (expansie en uitdijende organisaties). Tijdens een crisis kijken we met name naar binnen (we krimpen in en snijden in de kosten). Als we de natuur als voorbeeld nemen, zouden we tijdens een crisis juist meer moeten samenwerken en innoveren (c.q. de variatie verhogen). Tijdens de financiële crisis zijn dat juist de succesvolle bedrijven gebleken. Wat een slak ons niet kan leren over snelheid!
Door: Eric de Blok
Eric de Blok is spreker, gids, coach, trainer en organisatieadviseur. Hij gebruikt de natuur als spiegel voor uw organisatie. Meer weten? Kijk dan op zijn website: Natuurvisie