
In de onzekere ‘tussentijd’ waar we ons met z’n allen bevinden, is het cruciaal in verbinding te blijven met jezelf, met anderen en met wat er in de wereld gebeurt. Maar hoe doe je dat als de ene storm nog niet voorbij lijkt en de volgende zich alweer aandient?
De paradoxen in jezelf én in de wereld omarmen

De wereld zit vol paradoxen. Dat was altijd al zo, maar ze lijken meer aan de oppervlakte te liggen dan ooit. Paradoxen worden vaak ervaren als problematisch en verwarrend. In plaats van verbinding te zoeken, kiezen de meeste mensen instinctief een kant in een paradox, wat leidt tot polarisatie. Leiderschap vraagt om het ontwikkelen van paradoxale competentie: het vermogen om ogenschijnlijke tegenstellingen te omarmen en te benutten, in plaats van ze te zien als conflicten die opgelost moeten worden. Een cruciale vaardigheid in complexe en dynamische situaties. En laten we daar nou op het wereldtoneel op dit moment niet de beste voorbeelden van zien… Extra belangrijk dus, dat wij deze vaardigheid als leiders, binnen onze eigen context en cirkel van invloed, wél ontwikkelen!
Het ontwikkelen van je meta-skills helpt!
De negen meta-skills die we in het boek ‘Van Magie naar Meesterschap’ ontdekt hebben, vormen als het ware jouw diepgewortelde én overstijgende houding als leider. De ‘grondtoon’ die bepaalt hoe jij mentaal, emotioneel en gedragsmatig omgaat met uitdagingen, relaties en veranderingen. Meta-skills zijn cruciaal om dat op effectieve, adaptieve en authentieke wijze te doen, waarbij je in verbinding blijft met jezelf, de ander én de wereld. Goed ontwikkelde meta-skills helpen je om én-én-oplossingen te vinden. Waarin mensen zich gezien en gehoord voelen. Waaraan ze zich willen verbinden. Om samen te doen wat nodig is. Juíst als het stormt…
Elke meta-skill draagt een paradox in zichzelf
Elk van de negen meta-skills omarmt een paradox in zichzelf. Heb je die door als leider, coach of trainer, en kies jij bewust waar je je wilt bevinden op de as van deze paradox, dan gaat je dat enorm helpen in het omgaan met de ‘ingewikkeldheden’ in de wereld. De meta-skill ‘Vertrouwen als Basis’ bijvoorbeeld, wordt naïef zonder de ‘tegenkant’ van ook kritisch kunnen waarnemen en alert-zijn. De meta-skill die gaat over ‘Anders (durven) Kijken’ en nieuwsgierig-zijn, vraagt juíst ook om je eigen ijkpunten helder te hebben en je bewust zijn van je eigen waarden. En ‘Ruimte Geven’ aan anderen is weinig effectief als je niet ook helder bent in je grenzen.
De waarheid bestaat niet
Geen enkele leider heeft ‘de waarheid’ in pacht. Geen enkele coach ook. We kunnen alleen maar met elkaar proberen zoveel mogelijk facetten van ‘de waarheid’ het licht te laten zien, zodat we op basis van een ‘zo compleet en divers mogelijk beeld’ de beste beslissingen kunnen nemen. Het helpt daarbij om zowel helder als kwetsbaar te zijn in relaties. De moed te verzamelen om ongemakkelijke gesprekken aan te gaan. Te leren van spiegels die anderen je voorhouden.
Lossen de meta-skills dan alles op?
Natuurlijk lossen de negen meta-skills niet alles op, maar ze vergroten wel significant je kans op succes. Ook, of misschien wel juist, als het stormt. Zonder dat je daarbij jezelf kwijtraakt, of de ander (je team, mensen om je heen) of je organisatie geweld aan doet. ‘Van Magie naar Meesterschap’ lost niet alle grote (organisatie)vraagstukken op, maar helpt wel de mensen die dat willen/moeten/kunnen doen, om optimaal geëquipeerd te zijn om dat op een goede manier te doen. Om te vertragen waar dat nodig is en te handelen waar het moet. Om duidelijk te zijn én compassie te tonen. Om een heldere koers te varen, met de ruimte dat het toch weer anders mag. Om zo maximaal effectief en impactvol te zijn op een manier dat het ook henzelf energie en voldoening geeft, leuk is, en hun zijnskracht versterkt.
Bron: Van magie naar meesterschap
Door: Monique Hammink