Na een paar jaar tot de conclusie gekomen dat werken bij de Big 4 toch niet helemaal jouw ding is? Geen probleem, want bedrijven staan in de rij om Big 4-verlaters aan boord te halen, merkt Stefan Mol, finance recruitment specialist bij Robert Walters. “Bij de Big 4 leg je een basis waarmee je bij bijna elk ander bedrijf aan de slag kunt.”
Mol spreekt veel (voormalig) Big 4-professionals en ziet dat de naam van één van de grote vier accountantskantoren op het cv eigenlijk altijd een garantie is voor een succesvolle carrière, ook als die loopbaan uiteindelijk buiten de Big 4 wordt voortgezet. “Ik denk dat zo’n vijftig procent van de nieuwe starters bij de Big 4, aanvankelijk al twijfels heeft of de up-or-out-structuur uiteindelijk iets voor hun is. Desondanks zien zij deze accountantskantoren wel als een hele goede leerschool, en daarom als een goede start van hun carrière.”
Selectie aan de poort
Dat begint volgens Mol al bij de strenge toelatingseisen, want de drempel om überhaupt binnen te komen is hoog. “En dat merk je ook”, zegt Mol. “Bijna alle Big 4-professionals die ik spreek zijn communicatief sterk, weten goed wat ze kunnen en hebben geen moeite met procesmatig denken. Ook zijn ze goed in stakeholdermanagement, hebben ze een solide financiële basis en kunnen ze goed omgaan met deadlines.”
Eenmaal binnen volgen starters een uitdagend intern opleidingstraject en vaak een post-master in accountancy. Is die RA-titel eenmaal binnen, dan is dat volgens Mol een moment waarop de twijfel bij veel professionals toeslaat. “Je kunt vervolgens verder doorgroeien, manager en uiteindelijk Partner worden, maar het werk blijft in de basis hetzelfde.”
Desondanks maken de interne opleidingen en de eventuele RA-titel titel financials gewild bij andere organisaties. En in de huidige krappe arbeidsmarkt nemen steeds meer bedrijven zelfs een openstaande studieschuld over om professionals te verleiden om de Big 4 te verlaten.
Vakkennis en stakeholdermanagement
Door de strenge toelatingseisen en de goede opleidingstrajecten weten potentiële nieuwe werkgevers in de basis al dat zij met Big 4-talent gekwalificeerde professionals binnenhalen, maar ook de werkervaring maakt deze financials zeer gewild. Volgens Mol hebben zij met name door hun analytische vaardigheden én financiële kennis een streepje voor, omdat zij voor hun klanten altijd op de hoogte moeten zijn van de laatste wet- en regelgeving.
Daarnaast is het ook een voordeel dat Big 4-professionals voor veel verschillende typen klanten werken. Mol: “Afhankelijk van het team waar je in zit zie je veel verschillende bedrijven. Kies je voor financial services dan werk je bijvoorbeeld met banken, verzekeraars, investeringsfondsen en grote vastgoedpartijen. Aan de andere kant heb je commercie, waar je klanten variërend van e-commerce tot logistiek dienstverleners zult bedienen. Zo leren Big 4-professionals wat de verdienmodellen zijn bij veel verschillende organisaties en weten ze waar de risico’s liggen binnen zo’n onderneming.”
Ook stakeholdermanagement is een belangrijke vaardigheid die Big 4-talent on the job leert, onder meer door de audits waarvoor zij langsgaan bij klanten die dat nog wel eens als lastig ervaren. Maar ook intern doen professionals bij de grote accountantskantoren hier veel ervaring over op als zij op een zeker moment in een leidinggevende rol terecht komen.
Groot netwerk
Natuurlijk legt werken bij de Big 4 ook de basis voor een geweldig netwerk waar professionals in de rest van hun loopbaan profijt van hebben. En dat hoeft niet alleen van collega’s te komen.
Mol: “Je doet ook veel klantencontact op. Wij zien wel eens dat professionals aan de slag gaan bij een klant waar ze een audit hebben uitgevoerd. Niet altijd direct, daar zijn vaak wel clausules voor. Maar als een klant fijn heeft samengewerkt met een accountant kan dat zeker een reden zijn om in een later stadium te polsen of die interesse heeft in een baan.”
Bron: Robert Walters