Managen zonder macht gaat over echtheid. Echtheid begint met Briljante Basics. Dit zijn effectieve mechanismen om Google’s tien gedragingen van briljante managers consequent toe te passen. Dit zijn ook de fundamenten die elke manager moet bouwen alvorens zich te richten op andere zaken. Als je de Briljante Basics niet succesvol en consistent toepast, blijven er weinig dingen over die je nog goed kunt doen.
Briljante Basics vormen fundament
De volgende vijf Briljante Basics helpen je een sterk fundament voor je team te bouwen: een team dat effectief is en een goede teamcultuur heeft. De Basics bouwen op elkaar voort. Dat betekent ook dat ze op elkaar leunen, dus één zwakke schakel breekt de hele ketting:
- Betekenisvolle gesprekken over carrière en persoonlijke groei helpen je te begrijpen wie je teamleden zijn, wat hen drijft, waar ze energie van krijgen, waar ze goed en slecht in zijn, waar ze in willen groeien, wat ze willen leren en nog veel meer.
- OKR’s schrijven (Objectives en Key Results) is het proces waarin je in samenspraak de intrinsieke motivaties van mensen afstemt op de dingen die het team en de organisatie van hen nodig hebben. OKR’s helpen je om richting te bepalen en duidelijke verwachtingen te scheppen.
- Zinvolle meetings en teamnormen helpen je om projecten uit te voeren en OKR’s effectief en respectvol te bereiken. Ze verbinden de juiste mensen op het juiste moment, om het eens te worden over de juiste acties en beslissingen. Ze houden mensen verbonden tijdens het traject, zodat communicatie niet tussen wal en schip valt. Ten slotte houden ze de manager verbonden met het team om connecties te leggen, te coachen, aan te sporen, prioriteiten te stellen, feedback te geven, et cetera.
- Het tracken van de voortgang op OKR’s en mijlpalen helpt je om waar nodig de koers te corrigeren, mensen accountable te houden en mensen te identificeren die de meeste impact hebben (of juist te weinig).
- Eerlijke en voorspelbare prestatiebeoordelingen helpen je om mensen te belonen die een zinvolle impact hebben gehad en effectief om te gaan met degenen die dat niet hebben gehad.
Als je de Briljante Basics niet succesvol en consistent toepast, blijven er weinig dingen over die je nog goed kunt doen.
Briljante Basisc vormen een cirkel
Deze vijf Basics zijn een cirkel die steeds opnieuw begint. Als je de Briljante Basics consequent uitvoert, dan bouw je daarmee sterke vertrouwensrelaties en je vergroot de intrinsieke motivatie van je teamleden:
- Je bouwt vertrouwen tussen jou als manager en je teamleden.
- Je bouwt vertrouwen tussen teamleden onderling.
- Je vergroot de intrinsieke motivatie van teamleden om bijdragen te leveren die waardevol zijn voor het team en de organisatie, en om te leren en te groeien.
Als vertrouwensrelaties en intrinsieke motivatie groeien, vormen deze een bron van energie als een batterij die oplaadt: die energie helpt het team te presteren en voedt de cultuur van het team. Die batterij kan helaas ook leeg raken. Dat gebeurt als je de Briljante Basics niet consequent toepast, want dat leidt vrijwel onvermijdelijk tot situaties waarin je als manager je team teleurstelt omdat je woorden en daden niet op elkaar aansluiten. Als je de Briljante Basics systematisch toepast, zul je dat terugzien in hogere manager-feedbackscores. Maar belangrijker is, dat je ziet dat je team effectiever wordt en dat de cultuur van het team verbetert.
Het begint met vertrouwen
Het allerbelangrijkste wat je moet doen wanneer je een team gaat leiden of wanneer er nieuwe mensen in je team komen, is vertrouwensrelaties opbouwen. Dit gaat over de relatie tussen jou en de teamleden, maar het is ook van cruciaal belang een omgeving te creëren die leidt tot meer vertrouwen tussen teamleden onderling. Harvard Business Review publiceerde een artikel met de titel The Neuroscience of Trust van Paul J. Zak over vertrouwen. De onderzoekers combineerden resultaten van drie soorten studies om het ‘rendement van vertrouwen’ te beoordelen en vonden enkele krachtige bewijzen: vergeleken met mensen bij bedrijven waar vertrouwen laag was, rapporteren mensen bij bedrijven met hoog vertrouwen: 74% minder stress, 106% meer energie op het werk, 50% hogere productiviteit, 13% minder ziektedagen, 76% meer betrokkenheid, 29% meer tevredenheid met hun leven en 40% minder burn-out. Dat zijn heel wat redenen om te investeren in vertrouwensrelaties.
Vertrouwen betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Het is waardevol te reflecteren over wat vertrouwen voor jou betekent. Denk aan mensen in je leven en op werk, die je diep vertrouwt. Waarom vertrouw je hen? Wat hebben zij gedaan om dit niveau van vertrouwen te bereiken en hoe behouden zij dit vertrouwen? Denk aan mensen in je leven en op werk, die je minder vertrouwt.
Wat hebben deze mensen gedaan dat het vertrouwen dat je had verminderde? Of heb je hen nooit vertrouwd? Welk gedrag bevestigt voor je dat deze mensen nog steeds niet te vertrouwen zijn? Zijn er gedragingen die een reden kunnen zijn om je mening over deze mensen te herzien? Wat kunnen mensen doen om credits te verdienen op jouw ‘vertrouwensrekening’? Door welk gedrag zouden ze credits verliezen? In hoeverre zijn verloren credits omkeerbaar? Hoeveel vertrouwen geef je mensen doorgaans, als je hen voor het eerst ontmoet en weinig over hen weet?
Bron: Managen zonder macht
Door: Joris Merks-Benjaminsen