Oké: thuiswerken vergroot je productiviteit en baantevredenheid, het scheelt (reis)tijd en al met al dus geld. Maar hoe overtuig je je baas ervan dat je niet gaat zitten Netflixen?
Het van-9-tot-5-op-kantoor-regime dateert nog van de industriële revolutie. Maar thuiswerken is nog steeds niet doorsnee, hoewel Het Nieuwe Werken aardig is ingeburgerd. Voor groen licht voor thuiswerken zijn vooral vertrouwen en integriteit cruciaal. Vuur je thuiswerkverzoek hoe dan ook niet spontaan op je baas af; bereid je goed voor.Thuiswerken? Dit is je plan:
- Denk eerlijk na over je motieven. Ze moeten professioneel zijn (minder afleiding, productiever), niet persoonlijk (zorg voor kinderen of ouders, je fitnessdoelen).
- Denk na over de gewenste thuiswerkagenda. Zijn flexibele uren genoeg? Gaat het om één dag per week? (Tip: opteer voor de woensdag, zodat het niet lijkt of je vooral een langer weekend wilt.)
- Wees flexibel: stel geen absolute eisen. Bedenk hoe je mogelijke bezwaren (bereikbaarheid per mail of telefoon, voor klanten) kunt tackelen.
- Steek in vanuit het voordeel voor de organisatie (betere resultaten, productiever, efficiënter). Haal er desnoods empirisch bewijs bij.
- Verwacht niet meteen een jawoord. Geef je baas na het gesprek een A4’tje (max) met je voorstel – en wacht af.
- Stel eventueel een pilot voor van drie tot zes maanden, en kijk daarna wat je kunt finetunen.
- Grijp kansen om te bewijzen dat je thuis effectief en productief werkt (verkeerschaos, stakingen).
- Praat eventueel eens met HR over nieuw beleid op dit punt, of vorm een lobbygroepje met collega’s. Doel: de beslissingslast van de schouders van één enkele manager halen.