Wat zou je carrièrematig anders doen als je de tijd kon terugdraaien? Bekijk wat anderen antwoorden – en doe er je voordeel mee.
De jonge New Yorkse ondernemer Daniel Gulati de vraag over spijt van carrièrestappen aan dertig professionals, van 28 tot 58 jaar. Onder wie een 39-jarige directeur van een grote investeringsbank, een (niet-succesvolle) zelfstandige fotograaf, een ondernemer-miljonair en een Fortune 500-CEO. De groep was dus heel divers, maar toch kwamen ze gezamelijk tot pijnpunten.Pijnpunten bij carrièrestappen
- Had ik maar niet voor het geld die baan aangenomen Oké: geld helpt. Maar een echte motivator is het uiteindelijk niet. Er waren veel gevoelens van machteloosheid. ‘Ik droom er dagelijks van om mijn ontslag te nemen. Maar ik heb te veel verplichtingen hier.’ En: ‘Ik zou niets liever doen dat de stress hier achter me laten, maar ik ben nergens anders goed in.’
- Ik zou willen dat ik eerder was opgestapt Iedereen die ontslag nam om een passie handen en voeten te geven, had er spijt van die stap niet eerder te hebben gezet. 80% van de mensen die ontevreden zijn over hun werk neemt geen ontslag, terwijl ze dat wel zouden moeten doen.
- Ik zou willen dat ik genoeg zelfvertrouwen had om voor mezelf te beginnen Als mensen hun financiële doelen eenmaal hebben gehaald, is de volgende wens: meer controle over je leven. Gulati haalt onderzoek aan waaruit blijkt dat 70% van de werknemers zou willen dat hun baan ze in staat stelt om in de toekomst voor zichzelf te beginnen – maar dat slechts 15% denkt in huis te hebben wat daarvoor nodig is. Zelfs Fortune 500-CEO’s dromen over die vrijheid.
- Ik zou willen dat ik mijn studietijd productiever had gebruikt Het gaat hier vooral over het inzetten van de opgedane kennis en vaardigheden om een leukere (eerste) job te krijgen. Als je eenmaal een gezin hebt en de hypotheek moet betalen, vinden velen het ondoenlijk om nog tijd vrij te maken voor een vervolgstudie.
- Ik zou willen dat ik spontaner had gereageerd op het moment dat zich carrièrekansen voordeden Hier gaat het over de nu-of-nooit-momenten die op ieders pad voorbijkomen. Actueel psychologisch onderzoek benadrukt hoe belangrijk het is om die soms onvoorspelbare maar mogelijk belangrijke momenten van verandering te herkennen. En: om ze aan te grijpen als kansen om je loopbaan een niet-lineaire boost te geven.