De laatste transitie is afscheid nemen van het begrip veranderen, schreef Frits Oukes deze week in zijn bijdrage op LinkedIn. Feitelijk refereerde hij aan een ontwikkeling die we allemaal wel voelen en die ik ook beschrijf in mijn boek Samensturing, organiseren vanuit gedeelde verantwoordelijkheid: We gaan afscheid nemen van verandermanagement in de zin van managers en consultants die voor een groep mensen gaan bepalen dat ze moeten veranderen en hoe. We gaan gehoor geven aan een roep die al in de tijd van Taylor klink: ga niet het denken scheiden van het doen. Veranderen zal altijd blijven, maar zal veel meer dan voorheen een continu proces zijn, en geen traject van A naar B. Maar vooral zal het een gedeelde verantwoordelijkheid zijn van de huidige beslissers en doeners om te bepalen of er veranderd moet worden en hoe.
Wat vraagt dat eigenlijk van jou als veranderaar: organiseren en veranderen vanuit gedeelde verantwoordelijkheid? Daarover gaat dit artikel.Wat is Samensturing?
Samensturing is een organisatieconcept dat ik in 2015 heb ontwikkeld als tegenhanger voor de pragmatische zelfsturingstrajecten die ik om me heen zag. Organisatielagen werden zomaar weggesneden, teams kregen een training x of y aangeboden en moesten ineens zelfsturend zijn. Het ging me aan het hart te zien hoe zowel medewerkers als managers verweesd rondliepen, totaal afgesneden van wat in mijn ogen de werkelijke bedoeling van deze verandering zou moeten zijn; gedeelde verantwoordelijkheid voor organisatie- en veranderdoelen, waarbij recht wordt gedaan aan ieders talenten en drijfveren, en waarbij relaties zich kenmerken door gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Als we oude systemen loslaten, moeten we ons weer opnieuw verbinden aan elkaar en aan ons gezamenlijk doel. Anders ontstaat al die narigheid die we de afgelopen jaren hebben gezien om ons heen: een hoog ziekteverzuim, een hoog verloop, chaos, ontslagen, en mensen die zich totaal afgesneden voelen van de reden waarom ze ooit dit werk waren gaan doen. Precies het tegenovergestelde van wat deze verandering beoogde. Eeuwig zonde!Kernprincipes
De kernprincipes vormen een samenhangend geheel van houding en gedrag die je in alles terug zou willen zien in samensturende organisaties:- Definieer beslisruimte, verantwoord kaders.
- Beslis alles samen met de mensen die het aangaat
- Geef maximaal ruimte voor maatwerk.
- Practise what you preach
De natuurlijke weg naar verandering
De natuurlijke weg naar verandering is een doorlopend proces waarbij mensen zich in eerste instantie mede-eigenaar willen van de organisatie- en veranderdoelen, dan pas medeverantwoordelijkheid kunnen gaan dragen. Dan kunnen ze de zoektocht tussen zelf en samen aanvangen en tot slot komen tot een natuurlijke inbedding vanuit synergie. En nee, daar komt geen implementatieplan aan te pas. De natuurlijke weg gaat dus als volgt:- Eigenaarschap: verbinding maken tussen individuele drijfveren en kwaliteiten en het collectief doel. Weten welk stukje van de gezamenlijke doelen van jou is.
- Gedeelde verantwoordelijkheid: een gezamenlijke operationele vertaling van de wijze waarop ieder kan bijdragen, de manier waarop we er samen over beslissen en de manier waarop we elkaar aanmoedigen om te blijven bijdragen
- Balans tussen zelf en samen: een gezamenlijke zoektocht naar wat ik zelf kan en waarvoor ik de ander nodig heb, wat we als team kunnen en willen en waarvoor we ondersteuning zouden wensen. Een zoektocht ook naar nieuwe manieren van evalueren, want top-down past niet meer.
- Samensturing optima forma: de organisatie functioneert als een community: verbonden rondom een gezamenlijk doel, waarin ieder vanuit zijn eigen talenten en drijfveren kan bijdragen, weet wat hem/haar te doen staat, wordt aangemoedigd en geholpen door collega’s, en waarbij individuele en collectieve taken, en de waardering daarvan in balans zijn.
Wat betekent het om te veranderen vanuit gedeelde verantwoordelijkheid?
- Samensturing is de nieuwe mindset voor organiseren en veranderen en een effectief alternatief voor organisaties waar zelfsturing niet van de grond komt. Het biedt leiders en veranderaars een fundamenteel ander perspectief om verandering te realiseren vanuit gedeeld eigenaarschap en verantwoordelijkheid.
- Samensturing is in de praktijk ontwikkeld en daarna van een degelijke theoretische onderbouwing voorzien, waarbij blijkt dat het een even natuurlijke als fundamentele manier van organiseren en veranderen is, die verrassend effectief is als het gaat om medewerkerstevredenheid, ziekteverzuim en klanttevredenheid.
- Samensturing biedt de ideale balans tussen structuur en maatwerk in het veranderproces, een duidelijk perspectief en een helder pad, samen met de mensen die het aangaat.
- Samensturing is een authentiek en toegankelijk boek dat handreikingen biedt aan leiders, veranderdeskundigen en iedereen die oprecht wil samenwerken vanuit een collectief doel. Een praktisch en solide handboek voor mensen die geloven in bevlogenheid en het de hoogste tijd vinden voor een transformatie in ons denken over organiseren en veranderen.