Hans Wopereis brengt in Bezieling werkt acht zware onderwerpen, die normaal gesproken in het organisatieleven niet aan bod komen, op een begrijpelijke en toegankelijke manier onder de aandacht.
In zijn vorige boek Het licht en de korenmaat stelt Hans Wopereis het individu centraal. Hoe we als individu binnen een groter geheel geneigd zijn ons aan te passen aan de organisatiecultuur. En hoe we als individu het verschil kunnen maken door voorbij te gaan aan die neiging tot aanpassing. In Bezieling werkt richt Wopereis zich juist op het collectief en de vraag hoe we samen een geheel kunnen maken dat niet dwingt tot aanpassing, maar het individu aanspoort zijn eigen unieke, bezielende invloed te laten gelden. Zodat een cultuur ontstaat die mensen uitdaagt zichzelf te ontwikkelen en daarbij hun bezieling te laten werken. Naast individuen die bezieling centraal stellen, hebben we ook organisaties nodig die daarvoor de ruimte bieden.
Dat geldt zeker in onze welvarende wereld die met zichzelf worstelt als nooit tevoren en waar maar weinig zin en bezieling wordt ervaren. Meer dan een miljoen mensen in Nederland slikken antidepressiva, twee derde van de werknemers ervaart werk gerelateerde stress, twintig procent krijgt een burn-out en een op de vijf mensen gebruikt slaapmedicatie. Wopereis heeft acht bronnen onderscheiden voor groei en ontwikkeling die de cultuur van een groter geheel bepalen: bezieling, vertrouwen, kringbewustzijn, leiderschap, zelfonderzoek, verantwoordelijkheid, waarachtigheid en mededogen. Hans Wopereis over Bezieling in organisaties: