De prestatiebeoordeling kan beter nog maar niet afgeschaft worden. Dat vinden ze althans bij Facebook. Want die formele beoordelingen hebben zo hun voordelen.
Veel bedrijven schaffen prestatiebeoordelingen af. Die beoordelingen zijn vaak gekleurd en bieden medewerkers te weinig feedback, doordat ze doorgaans maar één keer per jaar plaatsvinden. Je kunt ze wel afschaffen, zeggen Lori Goler, Janelle Gale (respectievelijk hoofd People en hoofd HR Business Partners bij Facebook) en Adam Grant (Wharton School en consultant bij Facebook), maar daarmee voorkom je niet dat mensen nog steeds subjectief worden beoordeeld door managers. En dan dus ook nog eens zónder formele input. Feit is dat prestaties altijd op de een of andere manier worden beoordeeld – als het niet openlijk en formeel is dan wel verborgen en informeel. Drie voordelen Facebook heeft een paar jaar geleden zijn performancemanagementsysteem geanalyseerd, en daarbij kwam uit de bus dat 87% van het personeel de performanceratings wilde behouden. Facebook houdt vast aan het systeem, en wel omdat prestatiebeoordelingen voordelen hebben:- Het is rechtvaardig. Om bias te voorkomen en het systematisch aan te pakken, laat Facebook eerst beoordelingen maken door peers. Ze delen hun beoordelingen met managers én onderling. Daarna worden dingen face-to-face besproken tussen manager en medewerker, waarna de manager de beoordeling schrijft – die door een gespecialiseerd team wordt gecheckt op bias. Het resultaat wordt meteen volgens een vaste formule verwerkt in een salaris- en bonusaanpassing.
- Het is transparant. Prestatiebeoordelingen geven mensen helderheid over waar ze staan en hoe hun bijdragen worden gezien in de organisatie. Ze dwingen ook om lastige, ‘harde’ feedback te geven die in een informeel systeem misschien onder het kleed wordt geveegd.
- Het geeft richting aan ontwikkeling. Een systeem waarin mensen frequent feedback krijgen heeft z’n voordelen maar is ook gefragmenteerd: de grotere, urgente issues raken zomaar ondergesneeuwd. Formele prestatiebeoordelingen geven een totaalbeeld van iemands sterke en zwakke punten, zodat hij de juiste prioriteiten kan stellen qua (persoonlijke) ontwikkeling en training.