Waar het leven en een loopbaan in essentie om gaan? Betekenisvol bezig en gelukkig zijn! Hoe mooi is dat? Lekker in je vel zitten in je werk en privé, je ei kwijt kunnen in een zingevende baan en in een omgeving met collega’s en relaties vanuit wederzijds vertrouwen waarin je het beste uit de verf komt. Dat je met je aanwezige talenten duurzaam wendbaar en weerbaar staat afgesteld voor de toekomst. En werk mag doen dat je heel erg leuk vindt en waar je heel erg goed in bent.
Deze combinatie leidt tot passie, waarin werk je veel energie en enthousiasme geeft. Waardoor je baan een zegen is en veel verder gaat dan geld verdienen alleen. Waarin het gebruikmaken van je talent een herlaadbare energiebron is. En je op die manier met de juiste omgeving en omstandigheden ‘blij aan het werk’ moeiteloos door kan tot de pensioenstreep van 67 (of later).
Mensen staan niet op de bedrijfsbalans, maar zijn wel het belangrijkste kapitaal.
Ideaal of een illusie? We denken niet alleen dat dit mogelijk is, we zien ook wat dat in de praktijk voor werkend Nederland betekent en wat dat oplevert. Voor medewerkers en voor organisaties. Zie in de tabel de opbrengsten en schade van
(gebrek aan) werkgeluk.
Je werkzame leven beslaat al gauw een derde van je wakkere tijd. Laat dat dan vooral een tijd zijn van werkgeluk, voldoening, plezier en een mooie bijdrage aan het geheel.
Het leven is te kort om alleen maar in de ‘moet’-stand te ondergaan. Vanuit plichtmatigheid. Verantwoordelijkheid. Gehoorzaamheid. Lijden je leven en je talent, of wil jij ze leiden? De zin van het leven, die schrijf je toch vooral zelf? Wij zelf streven ernaar van ons leven en onze loopbaan iets moois te maken in de korte tijd die ons als mens gegeven is. Binnen de mogelijkheden en onmogelijkheden. Niet vinken, maar vonken! Hoewel we plezier als eerste noemen, is het eigenlijk een gevolg. Het is naar onze overtuiging de resultante van de p-knoppen die goed moeten staan.
Organisaties zijn afhankelijk van de ‘harde’ (zoals strategie, systemen en structuur) en de ‘zachte’ kant (zoals gedrag, talenten, cultuur, betrokkenheid, welzijn). Wij geloven daarbij in de juiste volgorde. De mensen maken het verschil. Als je medewerkers
goed faciliteert, ondersteunt en hun welzijn serieus neemt, komt dat resultaat vanzelf.
Sterker nog: als er een groot gevoel van werkgeluk is, leidt dat tot nog meer geluk. Dat is een opwaartse spiraal. Op een werkvloer waar veiligheid en vertrouwen is, is er ruimte voor een werksfeer waarin mensen de hulpvraag durven stellen en fouten mogen maken en durven toegeven. Dat leidt weer tot betere prestaties. En dan stijgt indirect ook het werkgeluk van de leidinggevende. In het ‘old school’-management is het logisch en vanzelfsprekend dat leidinggevenden alsmaar blijven sturen op het behalen van resultaten. In de nieuwe manier van kijken stuur je niet op het gevolg, maar op de oorzaken. Stuur dus op geluk, op welzijn, op elan en positieve energie, dan hebben medewerkers nog veel meer waarde en krijgen ze meer voor elkaar.
Bron: Blij(f) Wendbaar
Door: Stephen Steijger, Arjan Jansen van ’t Land, Viktor Steijger