Eigenlijk is het sollicitatiegesprek per definitie geen geschikt selectieinstrument. Zowel aspirant-werkgever als -werknemer willen de ander echt leren kennen – maar het is o zo eenvoudig om zwakten te verhullen of verzwijgen, en de sterke punten extra aan te zetten.
Bijna niemand zal in zo’n eerste interview erin slagen om het echte karakter van de kandidaat te doorgronden. Maar gelukkig helpt het fors als je de juiste vragen weet te stellen.
In ijltempo nieuwe medewerkers
Start-up business-collaboration softwareleverancier Slack was Inc.’s 2016 Company of the Year. In twee jaar groeide het bedrijf van bijna 0 naar 3 miljard dollar omzet, en was dus gedwongen in ijltempo grote aantallen nieuwe medewerkers te werven, selecteren en aan te nemen. Bij elke vacature wordt er vooral gekeken naar ‘empathie’ voor de ruim 4 miljoen klanten. Narcisten kunnen ze niet gebruiken – en om die er al in een vroeg stadium uit te selecteren, gebruiken ze een eigen-ontwikkelde set interviewvragen.
‘Wij willen kandidaten de kans geven om zich geheel bloot te geven’, aldus de CEO van de onderneming. ‘We willen weten hoe zij in de wereld staan en hoe zij problemen tegemoet treden en oplossingen vinden.’
Vragen om narcisten te ontmaskeren
Drie relevante vragen tijdens het sollicitatiegesprek zijn bijvoorbeeld:
1. Op welke persoonlijke mening ben je in het afgelopen jaar teruggekomen?
Uit de reactie blijkt hoe bescheiden de kandidaat is. Zelfs de slimste mens moet (kunnen) toegeven dat hij het af en toe bij het verkeerde eind heeft of had. Zorgt nieuwe informatie ervoor, dat de kandidaat zijn mening verandert? Is hij bereid te leren van ervaringen? Werkt hij effectief samen in een team?
2. Wat is het beste en wat het slechtste advies dat je ooit hebt gekregen?
Vragen als ‘Waar zie je jezelf over 5 jaar?’ zijn zinloos – iedereen kan daarop een gewenst geacht verhaal ophangen en zich voordoen als briljant, uiterst gemotiveerd en geschikt voor toekomstige hogere functies. Met deze vraag dwing je de kandidaat om te reflecteren op het verleden, in plaats van een fata morgana te schetsen. Hoe is de kandidaat eerder gegroeid, hoe heeft hij zich eerder aangepast aan nieuwe omstandigheden?
3. Vertel eens hoe geluk of het lot in je leven een rol heeft gespeeld?
Veel mensen hebben op de een of andere manier de vruchten geplukt van hun wel of niet geprivilegieerde achtergrond, ouders, opleiding, geld. Voor velen zal het een ongemakkelijke vraag zijn, omdat zij er niet gemakkelijk over praten. Maar iemand die erkent dat hij of zij met een zilveren lepel in de mond is geboren, heeft al een voorsprong op anderen die minder eerlijk zijn.
En hoe zit dat bij jou? Zou jij het overwegen om deze vragen te stellen? En als je sollicitant zou zijn, hoe zou je ze beantwoorden?
Bron: Management Executive