Als je je eerste baan krijgt, is het zeer belangrijk om een zo goed mogelijk salaris uit te onderhandelen: het wordt een anker in de rest van je loopbaan. Als je te laag begint kan dat een kostbare vergissing zijn. Er zijn 10 mythen die mensen tegenhouden aan de onderhandelingstafel.
- Dit is mijn eerste baan – ik heb geen ervaring dus heb niks te willen. Tegen de tijd dat jij aan de tafel zit, heeft de werkgever al een heel – kostbaar, tijdrovend – selectietraject achter de rug om de beste kandidaten voor te selecteren. Je bent echt niet voor niets geselecteerd en je wordt echt niet zomaar afgewezen. Dus je je hebt minstens enige onderhandelingsmacht.
- Ik heb geen ander aanbod, dus er valt weinig te onderhandelen. Het geeft je uiteraard minder macht, maar je kunt niettemin vragen (niet eisen) of het aanbod hoger kan. Als het antwoord nee is, kun je dat altijd dankbaar accepteren.
- Het aanbod is hoger dan ik verwachtte, dus ik hoef verder niet te onderhandelen. Als het aanbod hoger is, ben je meer waard dan je dacht. Het verandert niets aan je plicht tot onderhandelen voor een beter aanbod.
- Als vrouw moet ik niet onderhandelen, dan gaan mensen me niet aardig vinden. Veel vrouwen laten zich door deze mythe afschrikken. Het is FLAU-WE-KUL. Onderhandel gewoon op een positieve, constructieve manier en niemand zal je onaardig vinden.
- Het gaat niet goed met de economie, dus het is een slecht moment om te onderhandelen. Werkelijkheid: getalenteerde mensen zijn altijd schaars en gewild.
- Een online speurtocht levert me de salarisgegevens op die ik moet hebben voordat ik ga onderhandelen. Niet dus: de info op internet is vaak te algemeen. Doe ook spitwerk in je netwerken (opleiding, collega’s, vrienden). Vraag ze: wat is een redelijk salarisaanbod voor deze positie?
- Voorbereiding is niet echt belangrijk, het gaat erom hoe ik mezelf presenteer tijdens de onderhandeling. Integendeel: je huiswerk is het halve werk.
- Vraag het bedrag dat je wilt hebben. Fout! Vraag méér dan je wilt hebben… Je weet precies waarom.
- Als je nieuwe baas meteen ja zegt, trek dan de champagnefles maar open. Helaas: het betekent waarschijnlijk dat je te laag hebt ingezet.
- Als je nee op het rekest krijgt, was het een vergissing om te willen onderhandelen. Onzin: door te onderhandelen laat je zien dat je assertief bent en dat je kunt onderhandelen. Ook leer je dingen die je later nog wel een keer van pas komen.