Er is te veel arbeidspotentieel dat onbenut blijft. Dat is zowel maatschappelijk als economisch gezien een gemiste kans, volgens Joost van der Weide. Op donderdag 24 oktober wordt hij geïnstalleerd als lector Sociale Innovatie bij hogeschool Windesheim. In zijn lectorale rede gaat hij in op de kansen die sociale innovatie biedt om grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.
Druk op de arbeidsmarkt
Nederland wordt steeds drukker, grijzer en gemengder. Dit leidt tot een grotere druk op de arbeidsmarkt. Het vraagt om nieuwe vormen van samenwerking in een complex samenspel van bedrijven, overheden, instellingen en burgers. Tegelijkertijd zijn er grote maatschappelijke opgaven die op ons afkomen. Denk aan duurzaamheid, onze energievoorziening, het tegengaan van polarisatie en kansenongelijkheid.
Talenten benutten
Voor de oplossingen wordt vaak hoopvol gekeken naar technologische innovatie. Volgens Joost van der Weide is dat te kortzichtig. Het is zinvol om de blik óók te richten op sociale innovatie. Het gaat daarbij om andere manieren van werken, organiseren, managen en samenwerken. Van der Weide: “Daarbij hebben we de bijzondere talenten van iedereen die wil en kan werken, optimaal te benutten. We doen dat in onze samenleving nog onvoldoende.”
Ongekend talent
Op donderdag 24 oktober wordt Van der Weide geïnstalleerd als lector Sociale Innovatie. Tijdens zijn lectorale rede gaat hij in op de cruciale rol van sociale innovatie om te komen tot een inclusieve en veerkrachtige arbeidsmarkt. “We moeten werkgeverschap zo inrichten dat ongekend talent optimaal tot bloei komt.” Met ongekend talent doelt Van der Weide op de groepen die nu nog vaak buiten het blikveld van werkgevers vallen. Het gaat dan bijvoorbeeld om jongeren met psychische kwetsbaarheid, volwassenen met een burn-out, mensen met een fysieke beperking, anderstaligen of ouderen. Maar ook talent dat al in de organisatie aanwezig is, wordt niet altijd herkend. Van der Weide: “Te veel mensen staan langs de kant of doen niet volwaardig mee in het arbeidsproces. Echt zonde! Dat dit arbeidspotentieel onbenut blijft, is zowel maatschappelijk als economisch gezien een gemiste kans.”
Human Capital
Voor veel organisaties zijn goede medewerkers essentieel om hun doelen te behalen. Ze vormen het ‘human capital’ van de organisatie. De arbeidsmarkt is echter krap. Het vinden en behouden van voldoende medewerkers met de juiste kennis en ervaring, wordt een steeds grotere opgave voor arbeidsorganisaties. Des te meer reden voor alle betrokken partijen om samen te bouwen aan een toekomst waarin iedereen de kans krijgt om zijn volledige potentieel te ontwikkelen en in te zetten. Van der Weide: “Ik zie het ook als strategie voor betere bedrijfsresultaten en een bloeiende samenleving. Ik wil me hiervoor hard maken samen met de onderzoekers van het lectoraat.”
Samenwerking in de regio
Het benutten van nog onbenut potentieel gaat niet vanzelf. Samenwerking is sleutel tot een veerkrachtige en inclusieve arbeidsmarkt, vooral op de overstapmomenten. Het gaat dan over de overstap van school naar werk, van niet-werken naar werk, maar ook van werk naar ander werk. De samenwerking moet plaatsvinden tussen werkgevers onderling, maar ook met het onderwijs, maatschappelijke organisaties, lokale overheden en financiers. Het lectoraat Sociale Innovatie doet praktijkgericht onderzoek naar die overstapmomenten en hoe zo’n regionaal ecosysteem goed in te richten is. Hiermee willen zij samen met de partners in het regionale ecosysteem ervoor zorgen dat kwetsbare werkzoekenden en werkenden kunnen blijven meedoen op de arbeidsmarkt.
Over de lector
Joost van der Weide studeerde Economie aan de Tilburg University. In 2007 promoveerde hij aan dezelfde universiteit op een leiderschapsstudie van middenmanagers in de publieke sector en het bedrijfsleven. Hij werkte bijna 10 jaar als organisatieadviseur. Vervolgens maakte hij in 2014 de overstap naar het hbo om zich bezig te houden met praktijkgericht onderzoek en onderwijs. Eerst als docent-onderzoeker bij het lectoraat Nieuwe Arbeidsverhoudingen in Almere en daarna als associate lector Sociale Innovatie. De rode draad in zijn werk is dat hij samen met organisaties op zoek gaat naar (nieuwe) manieren om optimaal gebruik te maken van het beschikbare menselijk kapitaal.
Bron: Hogeschool Windesheim