Maar liefst 44 procent van de Nederlandse bedrijven geeft aan dat zij het afgelopen jaar werknemers verloren hebben aan bedrijven die een beter flexibel werkbeleid hadden. Dit blijkt uit onderzoek van Unit4, leider in zakelijke cloudapplicaties voor dienstverlenende organisaties, onder 250 respondenten. Het werken vanuit huis had voor veel bedrijven ook een positieve keerzijde: 56 procent kon hierdoor werknemers uit een groter zoekgebied aantrekken. 42 procent van de respondenten geeft dan ook aan het afgelopen jaar het personeelsbestand te hebben uitgebreid.
Flexibele werktijden
Het flexibel werkbeleid richt zich bij bijna de helft van de organisaties (44%) op flexibele werktijden. Eerder stoppen en dan bijvoorbeeld ’s avonds nog een uurtje werken, is bij die bedrijven geen probleem meer. Een op de drie bedrijven (34%) is volledig flexibel als het gaat om op welke locatie gewerkt wordt. 31 procent van de bedrijven wil dat toch iets meer reguleren en stelt dat er verplicht een bepaald aantal uur per week op kantoor gewerkt moet worden. Een soortgelijk percentage (30%) heeft een vaste kantoorwerkdag per week ingesteld.
Opvallend is dat het flexibel werkbeleid niet altijd over de gehele organisatie gelijkgetrokken wordt. Slechts 58 procent zegt dat het beleid voor iedereen in de organisatie hetzelfde is. Bij 32 procent is het afhankelijk van de functie en negen procent van de respondenten geeft toe dat het alleen vanaf managementniveau telt. Er kunnen dus nog stappen gezet worden om de arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers gelijk te maken. Dit klinkt vast als muziek in de oren voor veel medewerkers, want maar liefst 81 procent geeft aan dat er nog het een en ander verbeterd kan worden aan het flexibel werkbeleid.
Missende connectie met collega’s
Door het hybride werken is een teamgevoel soms ver te zoeken. 68 procent ziet namelijk dat collega’s de connectie met anderen binnen de organisatie missen, wanneer zij op een andere locatie werken. Daarbij is het ook lastiger om op te merken wat bepaalde werknemers voor de organisatie betekenen. Zo denkt een grote meerderheid (70%) dat het hybride werken ervoor kan zorgen dat werknemers zich minder ontwikkelen of geen kans op promotie hebben.
Marc de Vries, Sales Director New Business Western Europe bij Unit4: “Hybride werken is de nieuwe werkelijkheid, dus het is van groot belang dat bedrijven dit ook echt omarmen. Dat betekent het gebruik van technologieën die werknemers op alle locaties faciliteren, maar ook een andere inrichting van bedrijfsprocessen. Het is thuis namelijk net zo belangrijk als op kantoor dat medewerkers zich gezien voelen en zich blijven ontwikkelen. En dat de juiste mensen op het juiste moment kunnen doorgroeien. Automatiseer dus bepaalde processen, zoals bijvoorbeeld salarisafhandeling, en gebruik de tijd die je daarbij overhoudt om de mens achter de werknemer te zien en te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Dat vinden wij bij Unit4 ontzettend belangrijk, ongeacht de locatie van de werknemer.”
Bron: Unit4