De afgelopen jaren hebben we geleerd hoe we digitaal kunnen samenwerken, hoe we bedrijfsprocessen efficiënter inrichten met robotica en hoe we slimme beslissingen nemen op basis van data. Wat we de komende jaren gaan leren, kan niemand voorspellen. Eén ding staat vast: niets blijft wat het is. Daarom is het voor zowel startende als ervaren managers belangrijk om je te blijven ontwikkelen. De markt waarin je opereert verandert immers continu, net als medewerkers en de manier waarop we samenwerken. Stil blijven staan is daarom geen optie. Wie van betekenis wil zijn, moet openstaan om continu mee te bewegen.
Toekomstgericht managen
Als manager heb je kennis nodig van wat er speelt in de markt en hoe dit invloed heeft op je business. Daarnaast heb je specifieke vaardigheden nodig om mensen aan te sturen en de juiste beslissingen te nemen. Maar is de kennis die jij nu hebt, volgend jaar nog voldoende? En zijn de vaardigheden die jij nu inzet, over een paar jaar nog wel van toepassing? Wie succesvol wil managen, moet ervoor zorgen dat hij continu investeert in de juiste kennis en vaardigheden. De ontwikkelingen gaan immers sneller dan wij kunnen bijhouden. Een leven lang leren is niet voor niets de norm. Dat geldt voor heel werkend Nederland, maar voor managers misschien nog wel iets meer. Een leven lang leren zorgt ervoor dat je meebeweegt en het beste uit je team kunt halen.
De manager van morgen
Ramiz Djalali, accountmanager bij Online Acadamy, en Ad van Dongen, componist en oprichter van Big Orange, praten samen over hoe de manager van morgen eruitziet. Volgens Ramiz heeft de manager van morgen andere skills nodig dan die van vandaag. We leven immers in een wereld die snel verandert, dus het is belangrijk dat we ons blijven ontwikkelen en aanpassen aan de situatie. Daar is Ad het mee eens. Ook concludeert Ad dat je als manager niet bang moet zijn om te veranderen, want eigenlijk ben je altijd in verandering. Beide heren vinden dat je als manager continu met nieuwe ideeën moet komen, bijvoorbeeld om moderne technologieën zoals artificial intelligence in te zetten. Je kunt wel wachten tot iets overwaait, maar als dat niet gebeurt, mis je de boot. Door open te staan voor innovatie en je vaardigheden continu te ontwikkelen, zorg je dat je de juiste skills hebt om ook morgen succesvol te managen.
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen
Als manager moet je in staat zijn om de rol aan te nemen waar de situatie op dat moment om vraagt. Dat kan de rol zijn van leider, ondernemer, organisator of coach. Vooral deze laatste wordt steeds belangrijker. Als coach luister je naar medewerkers en motiveer je hen. Je helpt hen, zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen. En dat is in deze snel veranderende wereld belangrijker dan ooit. Maar je kunt niet voorspellen wat er morgen gebeurt. Als een verandering zich plotseling voordoet, is het zaak om te kijken wat de nieuwe situatie van jou vraagt en een beroep te doen op je flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Zo kun je snel schakelen en je conformeren aan de nieuwe situatie.
Blik vooruit en investeer
Zoals Ramiz het mooi verwoordde: “De manager van gister is de manager van morgen niet meer.” Zorg daarom dat je met één been in het heden staat, en met één been in de toekomst. Blik vooruit, reflecteer en bedenk welke skills jij nodig hebt om ook morgen een succesvol manager te zijn. Door te blijven leren en ontwikkelen, zorg je dat je juiste skillset hebt en houdt. Als zich dan een onverwachte situatie voordoet, doe jij binnen no-time een beroep op de skills die je op dat moment nodig hebt. Zo ben je altijd in staat om je teamleden op de juiste manier te begeleiden. En vergeet niet: investeren in je eigen ontwikkeling komt uiteindelijk het succes van je team ten goede. Niet alleen vandaag, maar vooral ook in de toekomst.
Door: Rob Rijbroek, directeur bij ISBW