
Laten we eerlijk zijn: relaties zijn soms gewoon ontzettend frustrerend. Je partner doet iets stoms of stelt je teleur, en voor je het weet zit je weer in dat vertrouwde patroon van snauwen, terugtrekken of elkaar de schuld geven. Ik noem dit liefdebreken: het verbreken van de verbinding met je partner. En het vervelende? Liefdebreken roept liefdebreken op. Voor je het weet, zitten jullie in een neerwaartse spiraal.
Als relatiecoach zie ik dit patroon dagelijks, en ik merkte dat ik steeds dezelfde aanpak gebruikte om stellen te helpen: ik leerde ze het regiemodel van de liefde. Dit model vormt nu het fundament van mijn boek “No-nonsense relatiecoaching“.
Wat is het regiemodel?
Het regiemodel laat stellen zien dat ze altijd een keuze hebben: liefdemaken of liefdebreken. Aan de onderkant van het model zit het automatische gedrag. Het loopt anders dan verwacht, je vergelijkt de situatie met je ideaal, je brein schreeuwt “dit moet anders!”, je voelt je rot, en je gedraagt je vanuit dat rotgevoel. Je verbreekt de verbinding.
Maar er is een andere optie. Je kunt regie nemen en naar de bovenkant van het model gaan. Daar accepteer je de realiteit zoals die is. Vervolgens stel je jezelf twee cruciale vragen:
- Kan ik dit veranderen? Zo ja, doe het dan.
- Kan ik het accepteren? Zo ja, doe het dan zonder zeuren.
Alleen als veranderen of accepteren écht niet lukt, is weggaan een optie. Maar op een schone manier, niet vanuit frustratie.
Het regiemodel in de praktijk
In mijn coachingspraktijk werk ik met vier bouwstenen: inzicht in interactie, de invloed van het verleden, waarden en het opladen van de relatiebatterij. Daarnaast staan de twee liefdesredders centraal:
- Leren luisteren naar de waarheid van de ander.
- Vertellen wat er in jou speelt, zonder de ander aan te vallen.
Deze klinken eenvoudig, maar dat zijn ze niet. Ze vragen oefening en discipline.
De tools voor jou als coach, psycholoog of counselor
Als je werkt met stellen, biedt het regiemodel een krachtig kader om hen te helpen:
- Het model is concreet en praktisch toepasbaar
- Het werkt zowel voor bewustwording als voor gedragsverandering
- Je kunt het inzetten tijdens intake, bij successen, als tussentijdse evaluatie en voor borging
- Het is geschikt voor een breed scala aan relatieproblematiek
In “No-nonsense relatiecoaching” vind je alle tools om het regiemodel succesvol toe te passen. Want uiteindelijk gaat het om één vraag aan de liefdesstellen: kiezen jullie voor liefdemaken of liefdebreken?
Wil je meer weten over mijn methode? Kijk op DeRelatiecoach.nl.
Door: Anne de Jong