Beste leider, We schrijven deze brief vanaf ons ligbedje op het strand. Het is een doordeweekse tropische dag en nog geen 17 uur geweest. Heerlijk de vrijheid die we hier met een prachtig uitzicht en muziekje op de achtergrond ervaren. Niemand die over onze schouder meekijkt om te zien wat we aan het doen zijn. Laptop is daarentegen opengeklapt en telefoon keurig binnen handbereik. Vertrouwen en vrijheid, twee van die dingen die wij als generatie Y, ook wel millennials genoemd, van jou verlangen. Je ontvangt deze brief van ons beste leider omdat wij geloven dat er nog veel te winnen is wanneer jij de manier van motiveren weet af te stemmen op onze generatie.<
Een generatie met potentie
Misschien denk je nu, daar gaan we weer, de pretparkgeneratie die te opportunistisch is ingesteld en altijd haar zin moet hebben. De avocadofans die zonder veel ervaring alles beter denken te weten. De generatie waarvoor werk vooral ‘leuk’ moet zijn en die na veel investering overstappen naar een volgende werkgever. Nee, we zijn niet makkelijk. We zijn ambitieus en tegelijk zoekende naar een goede werk-privé balans. We zijn zelfverzekerd, leergierig en willen een positieve bijdrage aan de maatschappij leveren. We vinden nieuwe oplossingen voor oude problemen, zijn thuis in de technologie en hebben hoge verwachtingen. Hoe dan ook zullen we een steeds groter deel van de werkende populatie uit gaan maken. Tegelijkertijd zijn we een generatie die, wanneer jij ons op de juiste manier leidt, een enorme positieve bijdrage levert aan de productiviteit van jouw team en de organisatie. Echt waar, daar durven wij ons strandbedje voor te verwedden.
Jouw invloed als leider
Onderzoek onderstreept de impact die jij als leidinggevende hebt op de productiviteit van medewerkers (o.a. Gallup’s onderzoek 2017). Hierbij maakt het niet uit of jouw functietitel projectleider, teamleider, manager of directeur is. Waar leidinggeven van origine top down gebeurt, zitten wij niet te wachten op iets wat ons zomaar van bovenaf wordt opgelegd. Niets is zo vernietigend voor onze creatieve en vernieuwende oplossingen als een manager die zijn eigen zin doordrukt. En nee, we gaan niet harder lopen als we alleen wat van jou horen wanneer we iets fout hebben gedaan. Kortom, je wilt ons motiveren en stimuleren want uiteindelijk zorgen wij er samen met jou voor dat doelen worden gerealiseerd. Máár hoe krijg je dat voor elkaar, dat wij ons actief voor jou, het team en de organisatie inzetten? Hoe word jij een leider anno nu?
Niets meer missen?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief
Motiveren en stimuleren
Een leider anno nu weet ons zowel intrinsiek als extrinsiek te motiveren. Onder motiveren verstaan we het stimuleren van anderen tot actie en betrokkenheid om een bepaald resultaat te bereiken. Volgens de theorie van Deci & Ryan (2008) kun je intrinsieke motivatie verhogen door te voldoen aan drie behoeften: (sociale) verbondenheid, autonomie en competentie.
Relatie
- Relatie. “Leuk dat mijn leidinggevende geregeld belt om te vragen hoe het met mij gaat”, “Een gelijkwaardige relatie, waarin ik open en eerlijk kan communiceren en mijn mening telt, is voor mij ontzettend belangrijk”, “Doordat we elkaar geregeld zien, zij het digitaal, heb ik het gevoel ergens bij te horen”. Deze drie voor generatie Y typische opmerkingen laten zien dat het aangaan van een relatie, ofwel sociale verbondenheid, voor hen enorm belangrijk is.
Meer dan ooit kunnen we door COVID-19 in een sociaal isolement terechtkomen. Aangezien ‘werk zoveel mogelijk thuis’ nog steeds het adagium is, kan dit ook in de toekomst parten spelen. Daarentegen geeft deze tijd ook de mogelijkheid om gemakkelijk digitaal samen te komen. Het leuke aan het videobellen is dat we letterlijk een kijkje krijgen in elkaars leven. Door de geïmproviseerde werkplekken en in beeld springende kinderen en huisdieren hebben we gesprekken die we hiervoor misschien niet hadden. Deze informele gesprekken, die zowel on- als offline kunnen plaatsvinden, staan centraal in de relatie die wij zoeken. Naast regelmatige calls waarderen we het wanneer je belt en oprecht vraagt hoe het met ons gaat. We willen je vertrouwen, een kijkje krijgen wat er in jouw hoofd omgaat, en daarbij over en weer kwetsbaarheden kunnen tonen. Wetend dat je in goede en slechte tijden achter ons staat en tegen ons hetzelfde verhaal verkondigd als tegen de mensen waarmee we samenwerken.
Lukt het je om die relatie met ons op te bouwen? Dan zetten wij die stap extra!
Competentie
- Competentie. “Fijn dat mijn mening ertoe doet!”, “Kom maar op, ik pak die verantwoordelijkheid graag!”, “Bedankt voor dat compliment van jou over die presentatie die ik gister gegeven heb.” zijn zomaar drie zinnen die millennials tegen ons hebben gezegd. Competent staat voor het gevoel van vertrouwen, vertrouwen in het feit dat wij als individu in staat zijn bepaalde taken uit te voeren.
Persoonlijke ontwikkeling staat bij ons centraal; we willen het maximale uit onszelf en uit de ander halen. Dit doen we door het opstellen van persoonlijke doelen en het geregeld vragen & geven van feedback. We zijn leergierig. Dus geef ons de ruimte, laat ons proberen, experimenteren, vallen en opstaan maar coach ons daar waar nodig. Soms vinden we het spannend om een nieuwe rol te pakken, helemaal als we niet aan alle vereisten voldoen. We hebben jouw coaching nodig om onze competenties te ontwikkelen en juist dat maakt ons gelukkig.
Toon jij het vertrouwen dat wij die rol wel aankunnen? Zo ja, dan gaan we ervoor!
Autonomie
- Autonomie. “Heerlijk om te kunnen werken vanaf het strand.”, “Leuk om verantwoordelijk te zijn voor mijn eigen PnL”, “Ik wil echt geen leidinggevende die mij elke dag controleert”. Autonomie staat voor de vrijheid om activiteiten naar eigen inzicht uit te voeren. Daarbij heeft de medewerker zelf invloed op wat hij of zij doet.
Zoals eerder genoemd heeft plaats en onafhankelijk werken dankzij COVID-19 zijn toevlucht genomen. Daarvoor hoorden we van veel werknemers dat zij van hun leidinggevende niet thuis mochten werken wat velen als verstikkend ervaarden. Geluk bij een ongeluk is vertrouwen op dit vlak versneld afgedwongen. Maar autonomie is breder dan dat. Autonomie is het geven van kaders met daarin ruimte zoals zelfsturende teams met eigen beslissingsruimte. Autonomie stimuleert flexibiliteit en het innovatieve vermogen mits er duidelijkheid bestaat over de eigen taken, men verantwoordelijkheid toont en inzicht heeft in het grotere plaatje. Geregeld onderling afstemmen is hierbij ‘key’. Alleen op deze manier verzeker je het juiste eindresultaat terwijl je onderkent dat er meerdere wegen naar Rome zijn.
Geen autonomie werkt verstikkend en zorgt eerder voor stilstaan dan vooruit hollen.
Externe prikkels
Naast intrinsieke motivatie kan extrinsieke motivatie ook actie en betrokkenheid bevorderen. Extrinsieke motivatie is gericht op externe prikkels zoals salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden maar ook het uitspreken van waardering. Laatst vertelde onze leidinggevende onverwachts dat we loonsverhoging kregen omdat we ons werk zo goed deden. Die erkenning en proactieve houding stimuleerde onze zelfverzekerdheid, tevredenheid en vertrouwen in deze werkgever. Ook op een breder vlak zag je de afgelopen maanden hoe werkgevers hier vanwege COVID-19 mee omgaan. Sommige stuurden een plant voor op het thuis-bureau, anderen een sportmatje om in beweging te blijven en een borrel pakket om samen online te nuttigen. Allemaal prachtige voorbeelden van hoe je externe motivatie kunt bevorderen.
We nodigen je dan ook uit om jouw eigen potentie en die van onze generatie volop te benutten. Of je nou spontaan contact zoekt, een opleidingstraject opzet of, onze tip: ruimte geeft voor een werkplek op het strand bij zomerse hitte. Het gaat ons om jouw menselijke kant, het vertrouwen dat je in ons hebt en de verantwoordelijkheid die je ons geeft.
Terwijl wij vanaf het strand onze spullen inpakken en kijken naar een ondergaande zon, zien we dat het al 21:00 uur is geweest. Ineens beseffen we: ‘time flies when you are having fun’. Yes, gelukkig morgen weer een werkdag!
Door: Margot Lindemulder & Nynke Hoekstra
Margot Lindemulder en Nynke Hoekstra werken beiden als consultant bij Derksen & Drolsbach