Goed leiderschap is van onschatbare waarde voor het succes van een organisatie. Het gaat niet alleen om inspireren en motiveren; het draait ook om strategische besluitvorming. Er bestaan diverse leiderschapsstijlen, elk met een unieke aanpak om de complexiteit van het bedrijfsleven te navigeren. Onderzoek* toont aan dat 66 procent van de Nederlanders tevreden is met de bestaande hiërarchie op het werk. Toch is het belangrijk dat leiders adaptief blijven en verschillende stijlen kunnen toepassen in diverse zakelijke scenario’s. Philippe Pinault, CEO en medeoprichter van Holaspirit, deelt drie leiderschapsstijlen die van pas komen op het werk.
Transactioneel leiderschap
Deze stijl, gericht op ‘belonen en berispen’ van medewerkers, is effectief in sectoren waar operationele efficiëntie centraal staat, zoals in de productie of logistiek. Bijvoorbeeld door specifieke productiequota voor elke medewerker vast te stellen, waarbij duidelijk is hoeveel stuks van het product per uur gemaakt moeten worden. Succes in deze stijl draait om:
- Duidelijk communiceren van verwachtingen en doelen.
- Taken organiseren, processen structureren en een efficiënte workflow creëren.
- Aandacht voor detail en analytische vaardigheden tonen.
- Uitstekende prestaties opmerken en belonen.
- Besluitvaardig optreden met disciplinaire maatregelen indien nodig.
Wil je oefenen met transactioneel leiderschap? Identificeer meetbare doelen voor teamleden die bijdragen aan de overkoepelende doelstellingen van een organisatie. Zorg ervoor dat deze doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART) zijn.
Transformationeel leiderschap
Deze stijl, gericht op het inspireren van positieve verandering, is effectief in creatieve en innovatieve omgevingen zoals marketingbureaus en startups. Een praktijkvoorbeeld hiervan is om tijdens de start van een nieuw project teamleden van verschillende afdelingen uit te nodigen voor een creatieve brainstormsessie. Leiders die deze stijl omarmen laten zien dat ze:
- Sterk vertrouwen hebben in hun team.
- Teams mobiliseren door (non-) verbale communicatie.
- Een enthousiaste en optimistische houding hebben.
- Oplossingsgericht zijn.
- Het potentieel van elk teamlid aanmoedigen.
Transformationeel leiderschap is te ontwikkelen door te starten met het herkennen van de unieke talenten van elk teamlid. Deze talenten kunnen verder worden versterkt door gerichte opdrachten of zelfs trainingen aan te bieden.
Dienend leiderschap
Dienend leiderschap, in lijn met transformationeel leiderschap, streeft naar positieve verandering met een focus op het collectieve welzijn van het team. Het is een effectieve stijl voor het opbouwen van teams en het oplossen van conflicten, vooral in sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg en sociaal werk. Deze stijl kenmerkt zich door:
- Actief luisteren en waarde hechten aan de input van anderen.
- Het vermogen om zich in te leven in de perspectieven en behoeften van teamleden.
- Open en eerlijke communicatie met teamleden.
- De capaciteit om anderen te inspireren.
- Vertrouwen in teamleden en het delegeren van verantwoordelijkheden.
Dienend leiderschap in de praktijk oefenen kan door middel van de ‘walk-around‘ methode, waarbij je in gesprek gaat met teamleden, aandachtig luistert naar hen ideeën en oordelen achterwege laat.
De effectiviteit van verschillende leiderschapsstijlen hangt niet alleen af van persoonlijkheid, maar ook van de context en de aard van een organisatie. De beste leiders passen hun stijl aan: directief tijdens crises en inspirerend bij brainstormsessies. Ontwikkel leiderschapsvaardigheden door te leren van collega’s en te reflecteren op je eigen stijl. Zo groei je uit tot een adaptieve leider die in elke situatie de juiste toon weet te zetten.
Door: Philippe Pinault
*Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van Holaspirit onder 1.248 Nederlanders.