Ieder mens is uniek. Dit wordt zichtbaar in de kwaliteiten die een persoon inzet. De ene persoon zet weer heel andere kwaliteiten in dan de andere persoon. Door kernkwaliteiten te herkennen bij mensen wordt het bijzondere van een persoon ook zichtbaarder voor je. Je kunt bijvoorbeeld kernkwaliteiten leren herkennen door goed te kijken naar wat mensen bijzonder en sterk maakt in hun werk.
Geschatte leestijd: 4 minuten
Inhoudsopgave
Voorbeelden van kernkwaliteiten
Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn creativiteit, nieuwsgierigheid, rechtvaardigheid, nauwkeurigheid, openheid, doorzettingsvermogen, enthousiasme en moed. Ook liefde, zorgzaamheid, vergevingsgezindheid, gevoeligheid, doelgerichtheid en humor zijn kernkwaliteiten die bepalen hoe mensen zijn en die een heel positief effect hebben op wat zij doen. Het mooie is dat de meeste kernkwaliteiten heel breed toepasbaar zijn.
Bijvoorbeeld: de kernkwaliteit betrokkenheid kun je in veel verschillende situaties inzetten, terwijl doorzettingsvermogen je op allerlei gebieden kan helpen om je idealen te bereiken.
De term ‘kernkwaliteiten’ is gekozen omdat iedereen wel aanvoelt dat ze met iets heel eigens van de persoon te maken hebben, met de kern van de persoon. Iedereen heeft ‘in de kern’ die soort kwaliteiten. Je kunt je daarbij een beeld voorstellen zoals dat in de volgende figuur Daarin is de kern van de persoon als een veelzijdige diamant afgebeeld.
Oriëntatieactiviteit: Je eigen kwaliteiten herkennen
Het beeld van de diamant sluit aan bij een nieuwe term die tegenwoordig gebruikt wordt in de psychologie: psychologisch kapitaal. Je zou kunnen zeggen dat in jouw kern, in je kernkwaliteiten, jouw psychologisch kapitaal ligt opgeslagen. Dat is het vermogen om jouw kracht te benutten voor je leven en dus ook voor je werk. De pijlen in de figuur geven dit aan: vanuit jouw kernkwaliteiten heb je een belangrijke invloed op je omgeving. Want als je je kernkwaliteiten inzet, merken de mensen om je heen daar iets van. Omgekeerd doen invloeden vanuit de omgeving een beroep op jou en prikkelen je om je kernkwaliteiten in te zetten. Zelf valt het je misschien niet eens meer op, omdat je je eigen kernkwaliteiten vanzelfsprekend vindt.
Toch is het belangrijk om ze te kennen, te voelen dat je ze hebt en daarvan bewust gebruik te maken, want dan zul je meer bereiken.
Herkomst begrip kernkwaliteiten
Het begrip ‘kernkwaliteiten’ is een vertaling van het begrip character strengths, dat centraal staat in een nieuwe stroming in de psychologie, genaamd positieve psychologie. In 2000 hebben Seligman, toen voorzitter
van de Amerikaanse Vereniging voor Psychologen, en Csikszentmihalyi, bekend door zijn publicaties over flow, een pleidooi gehouden voor deze nieuwe visie binnen de psychologie. Ze stelden daarbij dat de psychologie
op de verkeerde weg geraakt is. Psychologen zijn zich volgens hen veel te veel gaan richten op de trauma’s en onvermogens van mensen (Seligman & Csikszentmihalyi, 2000). Er zijn hele systemen ontwikkeld om alle mogelijke ‘afwijkingen’ van mensen in kaart te brengen, met daarbij mogelijke behandelmethoden.
Kracht van mensen wordt vergeten
Maar, zo stellen Seligman en Csikszentmihalyi, eigenlijk zijn psychologen helemaal niet zo succesvol. Er zijn een paar kleine gebieden (zoals spinnenangst en pleinvrees) waarvoor vrij effectieve behandelingen ontwikkeld zijn. Maar over de hele linie zijn de resultaten van psychologische behandelingen uiterst mager en lukt het nauwelijks om te bereiken waar het eigenlijk om gaat: het welzijn van mensen verbeteren. Dat komt volgens Seligman en Csikszentmihalyi omdat we zijn vergeten om in te zetten op de kracht van mensen.
De positieve psychologie is inmiddels een succesvolle stroming binnen de psychologie geworden, waarbinnen veel interessant onderzoek wordt gedaan. Dat onderzoek heeft nieuwe en krachtige mogelijkheden laten zien om mensen te helpen meer in hun kracht te komen.
Bron: Werken vanuit je kern
Door: Frits Evelein, Fred Korthagen