Het openbaar bestuur, de zorg, het onderwijs – vrijwel alle sectoren kampen met een krappe arbeidsmarkt. Het vervullen van vacatures blijkt lastig. En dat oefent invloed uit op de werkdruk. Met als gevolg dat werknemers in een negatieve spiraal kunnen belanden, of erger nog: ze vallen helemaal uit. Vanwege stress een stap terug doen op werk is (helaas) geen uitzondering. Kunnen we niet out of the box denken en een oplossing zoeken? Zou het personeelstekort op te lossen zijn door mensen uit het buitenland aan te nemen en ze op afstand te laten werken? Uit recent onderzoek blijkt dat de helft van de ondervraagde HR-managers van mening is dat het werven van buitenlands personeel een oplossing zou zijn voor het personeelstekort – biedt internationaal talent uitkomst?
De war for talent
Er zijn eenvoudigweg te weinig werkzoekenden voor het aantal openstaande vacatures. Ook ontbreekt het aan mensen op de arbeidsmarkt met de gezochte vaardigheden; onder andere verpleegkundigen, IT’ers en vaktechnisch personeel zijn schaars. Daarnaast stellen potentiële arbeidskrachten hoge eisen. De mogelijkheid om thuis te werken, flexibele werktijden, een duidelijk omlijnd ontwikkelpad. Cijfers van het CBS bevestigen het beeld van een krappe arbeidsmarkt. In het derde kwartaal van 2024 stonden maar liefst 397 duizend vacatures open. Waarbij sectoren als openbaar bestuur, zorg en welzijn, techniek, ICT en horeca de kroon spanden. Er is duidelijk een war for talent bezig.
Personeelstekort terugdringen
De vraag rijst: wat dóen organisaties om hun tekort aan personeel terug te dringen? Organisaties zijn druk bezig met:
- Het intern opleiden van personeel
- Het creëren van gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden
- Het hanteren van ruimere selectiecriteria
En het werven van personeel in het buitenland? Dat is beduidend minder populair.
De wereld als je achtertuin
We zijn ermee akkoord om hoge eisen van werknemers tegemoet te komen – ze kunnen thuis of op een paar uur afstand werken -, maar het werven van personeel in het buitenland wordt minder vaak ingezet; kunnen zij dan niet prima op afstand voor je werken? Op deze manier krijg je als organisatie toegang tot een grotere groep kandidaten met een geschikt profiel. En zo vergroot je de kans om medewerkers met de benodigde vaardigheden te vinden. Bovendien brengt buitenlands personeel een ander perspectief met zich mee. Diversiteit kan zorgen voor nieuwe invalshoeken, wat de creativiteit binnen een organisatie verhoogt.
Onwetendheid over wet- en regelgeving
Dat de urgentie groot is behoeft geen uitleg meer. Wat houdt mensen dan nog tegen? De HR-afdeling is vaak bang dat buitenlands personeel te weinig aansluiting heeft met collega’s. En is het aannemen van werknemers over de grens niet ingewikkeld? Je hebt toch met allerhande wet-en regelgeving te maken? Uit onderzoek blijkt dat dit, in ieder geval deels, door onwetendheid komt. Een grote groep, te weten 60 procent, heeft namelijk geen helder beeld van deze wet- en regelgeving. En dan is het natuurlijk makkelijk om de complexiteit van het aannemen van personeel in het buitenland te hekelen.
Een internationale toekomst tegemoet
Als je als organisatie toekomstbestendig wilt blijven, moet je verder kijken dan de Nederlandse grenzen. De obstakels bij internationaal werven zijn er om weg te nemen. Dat kan bijvoorbeeld door samen te werken met een Employer of Record (EOR), die fungeert als juridische werkgever in landen waar je als organisatie geen eigen entiteit hebt. Ze nemen allerlei verplichten op zich, zoals salarisadministratie en belastingen. Dit vereenvoudigt het proces aanzienlijk. Wat van veraf groot lijkt, is van dichtbij vaak veel kleiner. En de oplossing is dichterbij dan je denkt – en toegankelijker dan ooit.
Door: Semara van Rooijen, Senior Account Executive bij Deel